уторак, 28. септембар 2010.

Изложба меда од 30. септембра до 3. октобра на Ташмајдану

Традиционална изложба меда, пчелињих производа и пчеларске опреме биће отворена 30. септембра, у 10 часова, у Ташмајданском парку, најављено је на данашњој конференцији за новинаре у Старом двору.

Тридесет шесту изложбу „Пчеларство – Ташмајдан” и ове године организују Београдско удружење пчелара и Друштво пчелара „Београд”, а покровитељ је град Београд. Београђани ће до 3. октобра имати прилику да купе пчелиње производе и пчеларску опрему од 150 излагача – на 120 штандова продаваће се мед и пчелињи производи, а на 30 опрема.

– Изложба ће ове године бити у знаку утицаја меда и пчелињих производа на здравље људи, па је њен мото „Са пчелама до здравља”. О повољном утицају пчелињих производа биће одржана предавања за грађане, а делиће им се и брошуре о лековитим својствима меда, прополиса, полена и других пчелињих производа. На Ташмајданској изложби меда у протеклих 35 година учествовало је 2.500 излагача, на штандовима је било око 6,8 милиона посетилаца, који су купили око 2,8 милиона килограма меда. Мало је манифестација у граду које су биле тако посећене, а ове године очекујемо око 300.000 посетилаца. У манифестацији ће, поред домаћих пчелара, учествовати и произвођачи пчелињих производа из Црне Горе, Босне и Херцеговине и Македоније – рекао је члан организационог одбора изложбе Жељко Јанковић.

Живорад Тодоровић из Друштва пчелара „Београд” истакао је да се на овој изложби пчелари са читавог Балкана традиционално снабдевају опремом, као и да ће и ове године квалитет меда и пчелињих производа бити ригорозно контролисан. Организатори су препоручили излагачима да цена килограма меда буде око 500 динара, што је знатно испод цене овог производа у региону.

У Србији тренутно има око 450.000 кошница и око 40.000 пчелара.