субота, 2. октобар 2010.

Жељко Ожеговић у име града положио венац настрадалим антифашистима у Јајинцима

Члан Градског већа Жељко Ожеговић положио је данас, у име града, венац на спомен-обележје у меморијалном парку Јајинци, где је у току Другог светског рата стрељано око 80.000 Рома, Јевреја и Срба.

Ожеговић је у присуству председника Владе Србије Мирка Цветковића, начелника генералштаба Војске Србије Милоја Милетића и бројних представника борачких организција, истакао да је стратиште у Јајинцима незаобилазно место наше историје, на којем се догодила једна до највећих трагедија Другог светског рата.

– Озбиљна држава, која држи до себе не сме да препусти забораву страдање око 80.000 људи. Данашњи скуп је, у присуству великог броја очевидаца тог мрачног дела историје, доказ да држава није заборавила страдање тих људи, који су својим животима уткали пут нашем опстанку – указао је Ожеговић.

Он је подсетио да град Београд, преко „Зеленила – Београд” одржава комплекс меморијалног парка Јајинци и додао да ће град и убудуће на достојан начин водити рачуна о том месту.

Председник Владе Србије Мирко Цветковић је, тим поводом, истакао да је данас обавеза нашег друштва да младе генерације васпитава у духу ненасиља, толеранције и правде, спремности на поштовање разлика, на заједнички живот и сарадњу.

– Наша обавеза према страдалима, према прошлости и будућности је да учинимо све да се злочини више никада не догоде. Ова велика историјска опомена обавезује да се истраје у борби против фашизма, идеологије мржње, зла и насиља – нaвео је Цветковић.

Стратиште у Јајинцима код Београда представља највеће место страдања из периода Другог светског рата на територији Србије, на ком је убијено око 80.000 људи, махом логораша-антифашиста, који су довођени из логора са Бањице и Старог сајмишта, али и других логора у Србији.