понедељак, 4. октобар 2010.

Представљање Музеја ромске културе у Стразбуру

Међународна конференција „Путеви културе Рома” одржаће се 7. и 8. октобра у Стразбуру, а на њој ће говорити и Драгољуб Ацковић, директор Музеја ромске културе у Београду.

На данашњој конференцији за новинаре у Старом двору, Ацковић је рекао да  ће на овом међународном скупу експерата за ромску културу Србија бити представљена са два мултимедијална сегмента: документарним филмом о активностима београдског Музеја ромске културе и дигиталном презентацијом ромске писане речи, под називом „Пут Рома” (A Roma Journey).

– Мислим да ромска култура у Србији чини значајан део укупне културе у нашој земљи и да се она, како у другим земљама у свету тако и у Србији, може сматрати мостом међу различитим културама. Чињеница је да су Музеј ромске културе у Београду посетиле многе значајне личности, од којих бих посебно издвојио градоначелника Драгана Ђиласа, чијим је залагањем ова идеја и реализована и који на сваки начин и морално и материјално помаже да се поставка овог музеја што више обогати и одржи, па до представника невладиних организација. Током маја нас је посетио и Божидар Ђелић, потпредседник Владе Републике Србије – рекао је Драгољуб Ацковић.

Музеј ромске културе основан је октобра прошле године, а до сада је организовао неколико значајних изложби попут „Ромске речи”, „Холокауст који се не сме заборавити”, „Наши суграђани овде поред нас”, „У Бибијино здравље” и друге.