четвртак, 7. октобар 2010.

Представљен пројекат „Терапијски врт”, који ће бити отворен на Ади Циганлији

Члан Градског већа Дарко Божић представио је данас у згради Градске управе на Тргу Николе Пашића пројекат „Терапијски врт”, који заједнички реализују Центар за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, Секретаријат за дечју заштиту, општина Чукарица, ЈП „Ада Циганлија” и Шумарски факултет. Ова својеврсна сензорна соба на отвореном, намењена деци и омладини са посебним потребама, у наредних месец дана заживеће на простору Аде Циганлије, а према идејном решењу студената четврте године Одсека за пејзажну архитектуру и хортикултуру Шумарског факултета.

–  Секретаријат за социјалну заштиту већ две године финансира пројекат „Хортикултурна терапија и терапијски вртови као нови вид услуге у социјалној заштити”, који се спроводи у Дневном боравку за децу и омладину ометену у развоју на општини Чукарица. Овај пројекат ће сада бити реализован на много ширем плану, захваљујући разумевању и несебичној помоћи општине Чукарица и Јавног предузећа „Ада Циганлија”, које је дало простор на коме ће се врт и налазити. Очекујемо да ће парк бити отворен до краја октобра, али ће радови бити настављени и током следеће године – изјавио је Дарко Божић, члан Градског већа.

Према речима Гордане Штетин, руководиоца Чукаричког дневног боравка, парк ће се налазити на простору уз стазу која води до Аде Сафари.

– Простор парка ће бити ограђен природним материјалом, што ће пружити безбедност корисницима и несметано спровођење хортикултурне терапије, али не на начин који би парк физички одвојио од целине Аде Циганлије и изоловао особе са ометеношћу током њиховог боравка и рада. Парк ће расти из године у годину, а третмане на отвореном спроводиће наши терапеути који раде у дневном боравку – истакла је Штетинова.

Осим градских и општинских институција, реализацију овог пројекта помогла су и многа приватна лица, која су донирала дрвену грађу и материјал неопходан за изградњу парка.