уторак, 12. октобар 2010.

Радови Челебоновића у Француском културном центру

Изложба „Креативни универзум Марка Челебоновића” отворена је у галерији Француског културног центра (ФКЦ) у Београду, где су, поред значајних остварења тог уметника, представљени и каталози, скице, фотографије и новински чланци који прате живот уметника.

Окосницу изложбе, чији је аутор Јасна Јованов, представља период живота и стварања Челебоновића везан за Француску, посебно за Сен Тропе, који је приближен публици и кроз реконструкцију његовог атељеа, рада сценографа Олге Тодоровић.

Изложена је и слика „Ентеријер” из Спомен-збирке Павла Бељанског, дело завршне фазе његовог стварања, као и цртежи које публика до сада није имала прилику да види.

Амбасадор Француске у Србији Франсоа-Ксавије Денио истакао је синоћ, отварајући изложбу, да је Челебоновић, као и велики број других уметника са овог простора, допринео да се од Париза направи интелектуални, уметнички и међународни центар.  

Министар културе Небојша Брадић нагласио је да су Челебоновић и људи који су се налазили око њега представљали интелектуалну елиту у важном периоду српске историје.

„Овде смо и да прославимо његов допринос развијању српско-француских веза које су остале и опстале”, рекао је министар. Паралелно са овом, у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић” у току је изложба „Слике из породичног живота”, из колекције његове породице, која омогућава сагледавање Челебоновићевих дела насталих од 1923. до 1984. године.

Челебоновић (1902–1986) припада генерацији која је стицала уметничко образовање и зрелост у периоду између два светска рата. Он је, као академик САНУ и професор Академије ликовних уметности у Београду, животно био везан за Француску, привржен традицији париске школе и тада актуелном колоризму. 

Обе изложбе биће отворене до 6. новембра, а од 22. новембра поставка ће из ФКЦ-а бити пресељена у простор Спомен-збирке Павла Бељанског у Новом Саду.