четвртак, 14. октобар 2010.

Јавни соларни пуњач за мобилне телефоне у Обреновцу

Помоћник градоначелника Александар Шапић, члан Градског већа Мирослав Чучковић и председник општине Обреновац Жељко Јоветић присуствовали су данас отварању првог јавног соларног пуњача за мобилне телефоне у интернет-парку у Обреновцу.

Помоћник градоначелника Александар Шапић рекао је да је то историјски моменат јер овакав соларни пуњач не постоји нигде у свету.

Соларни пуњач за мобилне телефоне је изум тима „Strawberry energy”, који се бави истраживањем и развојем обновљивих извора енергије.

Вођа пројекта Милош Милисављевић истакао је да је тим студената пронашао добар начин да што више људи има корист од соларне енергије.

– Соларна енергија је још увек скупа за велику употребу, а ми је користимо тамо где можемо, а то су мали потрошачи. Према нашим истраживањима нигде у свету не постоји ништа слично, постоје пуњачи на аеродромима, али они су прикључени на мрежу и као такви немају неку посебну важност. Главна функција пуњача је, поред пуњења мобилних телефина, и промоција обновљивих извора енергије и подизање свести људи о томе да соларна енергија више није научна фантастика и нешто што гледамо само у филмовима – објаснио је Милисављевић.

Према његовим речима, унутар соларног пуњача се налазе акумулаторске батерије, које у апсолутном мраку могу нормално да раде и до 15 дана.

Реализацију овог пројекта подржали су општина Обреновац, компанија ENEL и Агенција за енергетску ефикасност.