понедељак, 18. октобар 2010.

Ретроспектива еколошких филмова „Ехо Силафеста” од 19. до 21. октобра

Ретроспектива еколошких филмова приказаних на Другом међународном фестивалу туристичког и еколошког филма „Силафест” на Сребрном језеру одржаће се од 19. до 21. октобра у Високој туристичкој школи у Новом Београду под називом „Ехо Силафеста”. Гледаоци ће видети филмове награђене на овогодишњем „Силафесту” и још 15 других еколошких и туристичких филмова, речено је на данашњој конференцији за новинаре у Секретаријату за заштиту животне средине.

– Секретаријат за заштиту животне средине овом ретроспективом по други пут подржава „Силафест”, значајну културну и еколошку манифестацију. Велики број домаћих филмова приказаних на фестивалу сведочи о томе да код нас с годинама сазрева свест о значају заштите животне средине. Посебно смо поносни што је филм о загађивању пластичним кесама „Плодови зиме”, који је секретаријат подржао, на фестивалу добио награду за најбољи српски еколошки филм, а београдска публика ће имати прилику да види и ово остварење. Овогодишња ретроспектива филмова одржава се уочи обележавања двадесет година постојања Секретаријата за заштиту животне средине, тако да и њом желимо да позовемо Београђане да размисле о животној средини и заузму личан став о њеној заштити – рекла је Наташа Ђокић, начелница Одељења за планове и пројекте Секретаријата за заштиту животне средине.

Бошко Савковић из невладине организације „Некомпромитовани интелектуалци Београда”, која је организовала фестивал, истакао је да је „Силафест” успео да уђе међу 12 најцењенијих фестивала туристичког и еколошког филма у свету. Ове године приказано је 25 остварења из најновије светске продукције, међу којима су били еколошки филмови, остварења културолошког туризма, спортски и филмови о великим и познатим светилиштима. „Силафест” је, поред филмског програма, имао и пратеће манифестације везане за екологију и туризам.

„Ехо Силафеста” се свечано отвара сутра, у 19 часова, у Високој туристичкој школи струковних студија (Булевар Зорана Ђинђића 152-а), а улазак на све пројекције је слободан.