понедељак, 18. октобар 2010.

Почиње садња платана у Булевару краља Александра

Први платани већ су стигли у Београд, а садња почиње сутра, 19. октобра, у 7 часова ујутру, саопштавају из ЈКП „Зеленило – Београд”. Према утврђеној процедури, садња ће на левој страни улице почети код броја 227 – код раскрснице са Батутовом. Радови ће бити настављени ка улици Милоша Зечевића, а обављаће се на траци дугој 200 метара. У „Зеленилу” наводе и да ће до краја садње платана сваког дана у Булевару краља Александра бити затворена једна коловозна трака (до тротоара) у дужини од  по 200 метара, дуж које ће радити екипе овог предузећа.

Оптимална брзина садње је од 15 до 20 садница дневно, а то такође значи да ће у Београд стизати по два камиона са по девет садница сваког дана. Радници „Зеленила” радиће у две смене од тренутка када стигну први платани. „Зеленило” ће на терену, уместо досадашњих 50, имати 30 људи више јер се ископ садних јама неће радити багером већ лопатама и ручно. На тај начин, у овом градском предузећу желе да избегну евентуалне проблеме са водоводним инсталацијама које су смештене у непосредној близини садних јама. У том предузећу истичу да промена начина извођења неће утицати на динамику радова.

У Булевару краља Александра биће засађене „школоване саднице” платана старости око 18 година, које су пресађиване пет до шест пута, висине око осам метара.