субота, 30. октобар 2010.

Млади уметници и деца део велике октобарске манифестације

У оквиру данашње манифестације „Београдизација Београда”, млади уметници показали су своје умеће код споменика „Вечна ватра” на Ушћу. Тако су уместо непримерених графита они исписали „Волим Београд” и сличне написе и на тај начин демонстрирали сву лепоту овог начина изражавања и могућности да се посматрачима пошаље лепа порука.

Сајам књига посетила су деца из Обреновца, Барајева и Гроцке, која су том приликом добили чланске карте Градске библиотеке.

– Ова акција је део манифестације „Београдизација Београда”, која има за циљ афирмисање свих вредности главног града. То су људи, догађаји, културно- историјски споменици, њихова афирмација и настојања да се све те вредности очувају. И Грабовац и Стублине су део Београда и ово је прилика да се деца из ових места упознају са културном понудом града. Данас је то посета београдском Сајму књига. Лепо је кад се праве путеви по селима, али кад тим путевима пролазе аутобуси који бесплатно превозе децу и одвозе их на Сајам књига, онда је то комплетно задовољство – рекао је председник општине Обреновац  Жељко Јоветић.

Вељко Јовановић из Позоришта „Дадов”, једног од организатора манифестације, истакао је да је идеја била да се покаже да Београд нема приградске општине, те да је он једна целина.

– Посебно кад је реч о култури, не треба да буде „повлашћених”, односно да се буде елитиста трвдњом да је култура намењена само посебнима. Она треба да буде свуда и треба да буде начин живота – казао је Јовановић.

Октобарска манифестација завршена је концертом ансамбла „Душан Сковран” на Београдском сајму.