среда, 3. новембар 2010.

На Ади Циганлији отворен први терапијски врт за особе ометене у развоју

На Ади Циганлији данас је свечано отворен први терапијски врт у Србији, који ће као дневни боравак користити деца са сметњама у развоју и особе са инвалидитетом. Врт су отворили малишани из чукаричког дневног боравка, који су у парку засадили неколико врста цвећа. У сађењу су им помогли Зоран Гајић, директор ЈП „Ада Циганлија”, затим Владан Ђукић, градски секретар за дечју заштиту, и Рајко Марин, директор Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, који су заједнички и реализовали овај пројекат. 

– Ово је тек почетак реализације хортикултурне терапије, а осим чукаричког, своје активности ће овде реализовати и дневни боравци са других општина. Очекујем да ће се у уређење овог парка укључити и остали грађани, који ће тако показати да желе да живе са децом са сметњама у развоју, а не поред њих – изјавио је на отварању Владан Ђукић и додао да је циљ Градске управе да се у свакој општини отвори по један дневни боравак за децу са сметњама у развоју.

Врт се простире на површини од 10 ари, поред језера Ада сафари, а опремљен је клупама, амфитеатром у којем могу да се одржавају различите радионице и манифестације, као и баштом у којој ће корисници имати прилику да раде са биљкама. Изглед овог инклузивног парка осмислили су студенти Шумарског факултета.

– Циљ овог пројекта је стварање простора који ће допринети побољшању психофизичког статуса особа са сметњама у развоју и њиховој интеграцији у нормалне друштевне токове – изјавио је Зоран Гајић, директор ЈП „Ада Циганлија”, и додао да ће осим хортикултурне терапије, врт омогућити спровођење бројних активности које ће свим особама са различитим степеном инвалидитета омогућити да у природном окружењу квалитетније проведу своје време.

Рајко Марин, директор Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, истакао је да је ово први инклузивни парк у Србији и да ће у његов рад бити укључена деца из свих осам дневних боравака.

Иначе, Секретаријат за социјалну заштиту већ две године финансира пројекат „Хортикултурна терапија и терапијски вртови као нови вид услуге у социјалној заштити”, који се спроводи у Дневном боравку за децу и омладину ометену у развоју на општини Чукарица. Хортикултурна терапија је веома делотворна и у лечењу болести зависности и стреса. Овај инклузивни парк представљаће својеврсну сензорну собу на отвореном, која ће корисницима понудити већи степен социјализације и могућност опуштања у једном сигурном и пријатном амбијенту.

Осим градских и општинских институција, реализацију овог пројекта помогла су и многа приватна лица, која су донирала дрвену грађу и материјал неопходан за изградњу парка.