петак, 5. новембар 2010.

Подршка пројекту „Победи за децу Прихватилишта”

Епископ бачки Иринеј и руководилац Прихватилишта за децу Данијела Стајковић потписали су данас протокол о сарадњи, а потписивању су присуствовали члан Градског већа Дарко Божић и заменица градског секретара за социјалну заштиту Јасминка Веселиновић. Према речима епископа Иринеја, у времену духовних и социјалних изазова, који често са собом носе проблеме, права је утеха бити сведок тога да код нас постоје људи који се труде да помогну деци и младима.

– Ови људи навели су нас да и ми из Бачке православне епархије одлучимо да помогнемо, за почетак тако што ће епархијска телевизијска продукција снимити пет промотивних спотова, којима ће се позвати сви они који имају воље и могућности да помогну да се капацитет прихватилишта увећа. У исто време, позивамо и све телевизије у Србији да одвоје своје драгоцено маркетиншко време и што чешће емитују наш заједнички апел – казао је Иринеј.

Дарко Божић је истакао да град подржава пројекат „Победи за децу Прихватилишта”.

– Проблем који овом акцијом желимо заједно да решимо јесте мањак простора и потреба да се прихватилиште измести и прошири. Потребе су велике, али деци треба обезбедити бољу будућност. Боравак у прихватилишту један је од начина да се деца склоне са улице, а важно је напоменути да међу њима има и жртава породичног насиља. Зато заједничким ангажманом, уз велик рад и бригу, омогућићемо да ова деца сутра буду корисни чланови нашег друштва – казао је Божић.

Град посредством свог ресорног секретаријата за социјалну заштиту и уз помоћ свих људи добре воље има намеру да нађе адекватан простор, где би прихватилиште деловало аутономно, то јест да се одвоји од Завода за васпитање деце и омладине, у чијем се саставу тренутно налази. Према речима Јасминке Веселиновић, разлог је најпре то што су проблеми деце из прихватилишта такви да су им потребни већа заштита и брига, тачније услови који ни у ком смислу неће моћи да их додатно угрозе. То је посебна категорија деце, која су у прихватилишту нашла свој привремени дом, повређена на различите начине и жртве су злостављања, насиља, занемаривања, трговине људима или су без родитељског старања и отуда су веома рањива.

Прихватилиште за децу као установа социјалне заштите основано је 1958. године, а од оснивања кроз установу је прошло више до 60.000 деце, узраста од седам до 18 година. Тренутни простор има четири собе (две мушке и две женске), два дневна боравка, једну канцеларију и једну пријемну канцеларију. Да би се обезбедили довољни капацитети за збрињавање све деце којима је потребна помоћ, неопходно је пресељење у нов дом, капацитета бар 30 кревета и површине од око 900 квадрата. То је управо и циљ пројекта „Победи за децу Прихватилишта”, који је покренут у јуну ове године и који су подржале многе јавне личности.