понедељак, 8. новембар 2010.

Свечано промовисана комунална полиција у Београду

У присуству највиших државних и званичника града Београда, данас је у здању Народне скупштине у Краља Милана свечано промовисана комунална полиција у престоници и осам градова у Србији.

Несвакидашњем догађају су, поред 170 комуналних полицајаца, присуствовали председник републике Борис Тадић, градоначелник Београда Драган Ђилас, министар унутрашњих послова Ивица Дачић, министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић, као и градоначелници осам градова Србије. 

Председник Републике Србије Борис Тадић рекао је да данас сви грађани треба да буду поносни јер почиње са радом нова служба која ће локалну самоуправу приближити свима. Председник је, обраћајући се комуналним полицајцима, истакао да њихов посао неће бити лак јер ће се већ на првом кораку суочити са погрешним навикама наших суграђана.

– Поштовани комунални полицајци, већ у првим данима вашег посла градите ауторитет и кредибилитет нове службе, тако да од вас зависи у којој ће мери грађани уважавати вашу реч – истакао је Тадић, уз сугестију да буду одлучни, праведни, али и строги.

Градоначелник Београда Дараган Ђилас, поздрављајући комуналне полицајце, истакао је да припадници нове службе треба да подигну ниво комуналног реда у престоници, као и да буду на располагању нашим грађанима.

Међутим, градоначелник је подсетио да идеја није да они репресивним мерама потпуно спрече нарушавање комуналног реда, већ да покушају да својим ваљаним примером мењају свест несавесних грађана.

– Идеја је да грађани Београда, али и других градова Србије, послушају сугестије комуналних полицајаца, угледају се на њих и не праве комунални неред. Потребно је да наши суграђани науче како да шетају кућне љубимце, где може да се паркира аутомобил, а где то није дозвољено и да на крају сви живимо у уређеном граду – истакао је градоначелник.

Он је изразио уверење да ће рад нове службе, која је, како је навео,  формирана великом заслугом неколико ресорних министара, омогућити уређенији живот наших суграђана како у Београду тако и у другим градовима Србије.
Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић указао је да се на реализацији пројекта радило три године.

– Као резултат тог рада данас имамо свечану промоцију комуналне полиције у Београду, Новом Саду, Пожаревцу, Зрењанину, Сремској Митровици и Шапцу, а у наредном периоду још десет градова увешће нову службу у своје функционисање – најавио је министар Марковић.

Он је прецизирао да је до сада обучено 360 комуналних полицајаца, док је реализација обуке четврте класе у току.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић навео је да то министарство изражава велико професионално задовољство због почетка рада комуналне полиције.

– Овај догађај има велики значај у промоцији новог концепта јавне безбедности у Србији који је остварен, пре свега, добром сарадњом Министарства полиције и Министарства за државну управу и локалну самоуправу са локалним самоуправама – указао је Дачић.

План Министарства за државну управу и локалну самоуправу јесте да у наредном периоду буде упослено 850 комуналних  полицајаца у 23 града Србије.