понедељак, 22. новембар 2010.

Потписана Декларација о братимљењу Треће београдске гимназије и Огден школе из Чикага

У оквиру програма „Побратимљене школе”, данас је у свечаној сали Треће београдске гимназије потписана Декларација о братимљењу ове образовне установе и средње школе „Огден” из Чикага. Декларацију су потписали директори школа Драгана Васић и Кенет Старал, а потписивању је присуствовала и заменица секретара за образовање Драгица Моро. Данашњи програм одвија се у склопу јачања сарадње градова Чикага и Београда који су побратимљени још у јуну 2005. године. Иначе, интернационална школа „Огден” је пре три године побратимљена и са Основном школом „Милош Црњански”.

– Предложили смо Трећу београдску гимназију, јер она има већ 150 година дугу традицију и заиста је похађају најбољи ђаци, које пре свега одликује изузетна мултидисциплинарност. Ово је данас велики догађај за све нас. У Чикагу живи највећи број Срба у дијаспори и ово братимљење пружа наставницима могућност размене искустава и знања у области језика, стваралаштва и ваннаставних активности – изјавила је Драгица Моро.

Ученици Треће београдске гимназије упознали су своје госте са историјом Београда и њихове школе. Читали су им одломке из дела Борислава Пекића „Године које су појели скакавци”, изводили песме на саксофону и клавиру, а највише осмеха су измамили ученици који су на енглеском језику извели сцену из модерне верзије комада „Троја”.

– Мислим да је набољи начин да нашим гостима домаћини управо буду наши ђаци. Надам се да ће данашњи споразум обезбедити један нови вид сарадње између наших школа и тако допринети јачој сарадњи Београда и Чикага – рекла је Драгана Васић, директорка гимназије.

Кенет Старал, директор „Огден” школе, која се налази међу пет најбољих државних школа у Чикагу, указао је колико им је битна сарадња коју већ три године имају са Основном школом „Милош Црњански” и изразио наду да ће тако бити и у случају Треће београдске гимназије, коју ће поново посетити на пролеће.  

У пратњи челника школе, у Београд су стигли и петнаестогодишњаци Руна Перера и Брајан Бандин. Како су нам рекли, одушевљени су својом братском школом, која их, слично њиховој, подсећа на једну велику породицу и што професори своје ученике стављају пред различите изазове.