петак, 26. новембар 2010.

Одржана Централна прослава 100 година постојања Олимпијског комитета Србије

У здању Старог двора вечерас је одржана Централна свечаност поводом 100 година постојања олимпијског комитета у Србији. Обележавању стогодишњице олимпизма у Србији присуствовали су Борис Тадић, председник Републике Србије, Драган Ђилас, градоначелник Београда, Жак Рог, председник Међународног Олимпијског комитета, Патрик Хики, председник Европских Олимпијских комитета, Владе Дивац, председник Олимпијског комитета Србије, Ђорђе Вишацки, генерални секретар Олимпијског комитета Србије, као и многе личности из јавног и културног живота. Међу присутнима је било и око 250 гостију из иностранства, челника МОК-а, ЕОК-а, представника европских националних олимпијских комитета и других чланова Олимпијске породице.

Ове године, идејно решење програма је засновано на чињеници да ове године ОКС прославља 100 година постојања Олимпијског покрета у Србији, а град Београд има веома значајно место у његовој историји, као град у коме је основан олимпијски покрет, а данас као носилац подршке у развијању олимпијских вредности. Олимпизам у Србији зачет је у Београду, оснивањем Српског олимпијског клуба 23. фебруара 1910. године, на иницијативу младих српских официра на челу са капетаном Светомиром Ђукићем у хотелу Москва.
Борис Тадић, председник Републике Србије рекао је да је поносан досадашњим успехом наших спортиста, њиховим залагањем и улогом у историји наше земље.

– Од капетана Ђукића до Владе Дивца прошло је 100 година олимпизма у Србији. Владе Дивац имаће привилегију да води наш Олимпијски комитет и у првом и у другом веку његовог постојања. То је привилегија али и обавеза, и ми верујемо да ће уз његово разумевање спорта и улогу спортиста у спортским организацијама олимпизам доживети нове процвате у нашој земљи. Верујући у основне максиме олимпијског и спорта уопште дозволите ми да кажем да за младе спротисте треба да важи максима „прво здравље, онда школа и на крају спорт” – рекао је председник Тадић, поздравивши све шампионе Србије, почев од Фрање Михалића до Милорада Чавића који су показали како се побеђује али кад треба и достојанствено подноси пораз на спортском терену.

Драган Ђилас, градоначелник Београда казао је да су досадашња првенства која су организована у главном граду Србије, попут оних у кошарци, ватерполу, стрељаштву, клизању, стоном тенису, рвању и другим спортовима били прилика да се грађани Србије и Београда покажу онаквима какви заиста јесу: отворени, гостољубиви, спремни да се такмиче, али и да честитају ономе ко је бољи, односно, да покажу прави дух олимпизма.

– Ваша одлука да 39-ту Генералну скупштину европских националних комитета организујете у Београду и Србији за нас представља велико признање и потврду чињенице да смо после изузетно тешке последње деценије прошлог века поново уважени члан породице народа и држава света. Желимо вам да у нашој средини уживате и да слику коју о нама стекнете пренесете целом свету. Јер, ово је земља Владе Дивца, Ане Ивановић, Јелене Јанковић, Јасне Шекарић, Александра Шапића и неких нових Јелена, Ана, Јасни и других који сада одрастају и који ће сутра, такмичећи се за Србију ширити дух олимпизма као што су то многи пре њих радили – казао је градоначелник Драган Ђилас.
Владе Дивац, председник Олимпијског комитета Србије подсетио је да је пре тачно 100 година олимпијска идеја почела да се шири Србијом.

– Данас, читав век касније имамо разлога да будемо поносни. Од првог наступа, на играма у Стокхолму 1912. године слали смо спортисте на све летње игре, а наши олимпијци оставили су дубок траг и допринели популаризацији Олимпијских игара. Традиција, снага и визија – три су стуба на којима градимо будућност. Увек морамо јаче, брже и боље, а то можемо само ако мотивишемо све друштвене снаге и грађане Србије по вредностима олимпизма. Олимпијски комитет Србије ће и убудуће, позитивном енергијом, квалитетним радом и отвореношћу, стварати атмосферу и услове којима ће наши спортисти моћи да се развијају и постижу врхунске резултате. Тиме ћемо на најефикаснији начин приближити вредности олимпизма младима и инспирисати их да се баве спортом – рекао је Владе Дивац, подсетивши да је су спортски успеси могући једино ако се они постижу и на академском плану, у чему ће их ОКС увек подржавати.

 Жак Рог, председник Међународног Олимпијског комитета истакао је да стогодишњица постојања Олимпијског комитета Србије велики подвиг у оквиру олимпијске породице.

– Када погледамо шта је све урађено за тих 100 година, човек може само рећи да је то фантастично достигнуће. Од када је настао, ОКС је један од најактивнијих чланова олимпијског покрета и као такав, постао је веома поуздан партнер Међународном олимпијском комитету. Србија је данас велика спортска земља. Ваши такмичари показали су, како у индивидуалним, тако и у тимским спортовима да са правом обликују националну спортску историју, попут Владе Дивца, Јасне Шекарић, Новака Ђоковиће, Ане Ивановић, Јелене Јанковић и других. Желео бих да споменем и Борислава Станковића, човека који је више од 50 година служио олимпијском покрету. И на крају, до сада сте освојили 98 медаља на олимпијским играма. Ја вам желим да на предстојећим играма достигнете и престигнете и стоту по реду – рекао је Жак Рог, председник Међународног Олимпијског комитета .

Патрик Хики, председник Европских Олимпијских комитета поручио је српском олимпијском комитету да су сви национални комитети који су данас у Београду почаствовани што могу да учествују у јубилеју Олимпијског комитета Србије.

– Кроз своје постојање, показали сте какав један олимпијски комитет треба да буде. Србија је земља која у себи носи олимпијски дух и захваљујући Владе Дивцу и Ђорђу Вишацком сигуран сам да ће он бити још јачи. Драги пријатељи, хвала вам, а  Европски Олимпијски комитет ће увек бити ту да вас подржи свом својом снагом – поручио је Патрик Хики.