уторак, 30. новембар 2010.

Градске службе спремне за први снег

Све градске службе су спремне за први снег, који се очекује, изјавио је за Беоинфо заменик секретара за саобраћај Бранко Смиљанић.

– Све је спремно за зимски режим рада, опрема за чишћење снега је припремљена, а соли има у довољним количинама. Со је већ допремљена у све базе ЈКП „Београд-пут”, подељена је општинама и месним заједницама, тако да грађани већ могу да почну преузимање. Сва комунална предузећа су у приправности и дежурства су већ распоређена – објаснио је Смиљанић.

Зимска служба ЈКП „Београд-пут” од ове сезоне има 153 возне јединице, што је за 15 одсто више него претходне године.

Од ове године у надлежности Зимске службе је чишћење 143 стајалишта јавног градског саобраћаја, ЈКП „Градска чистоћа” ће чистити 1.089, а ЈКП „Зеленило – Београд” 150 стајалишта.

За чишћење снега и леда на улицама, путевима и мостовима задужена је Дирекција за путеве, као и ЈКП „Београд-пут”. Чишћење јавних градских површина, јавних степеница, подземних пролаза и тротоара ширих од пет метара обављаће ЈКП „Градска чистоћа”. ЈКП „Зеленило – Београд” задужено је за чишћење пашачких стаза у парковима и тротоара око њих, а ЈКП „Паркинг сервис” за чишћење јавних паркиралишта и тротоара око њих.

Рок завршетка чишћења улица првог приоритета је два до четири сата по престанку падавина, а другог 48 сати након завршетка чишћења улица првог приоритета. У складу са Оперативним програмом и планом рада Зимске службе, који је израђен у сарадњи са Дирекцијом за путеве, ове сезоне та служба одржава 720 улица првог и 850 улица другог приоритета, што је више од 2.200 километара. Зимска служба је ангажована у свих 17 градских општина, а подизвођачи су ангажовани у општинама Сопот, Младеновац и Барајево.

Обавеза свих Београђана је да преко скупштина и савета станара организују чишћење тротоара испред својих објеката. То важи и за власнике и кориснике пословних простора, инвеститоре на градилиштима, као и за приватна лица чији се објекти граниче са јавним саобраћајним површинама.

За чишћење и одржавање путева првог и другог реда, као што су мост „Газела”, Панчевачки мост, Ибарска магистрала, надлежно је ЈП „Путеви Србије” са својим извођачима.