среда, 1. децембар 2010.

Новим ребалансом буџет за 2010. износи 83,1 милијарду динара

Одборници Скупштине града на данашњој седници усвојили су Одлуку о ребалансу буџета града за 2010. годину, као и Извештај о извршењу буџета за првих девет месеци ове године. Према речима Душка Никодијевића, помоћника градског секретара за финансије, укупан буџет износи 83,1 милијарду динара, што је у односу на претходни ребаланс 2,1 милијарду динара мање. 

– Другим ребалансом буџетски дефицит износи око 13,8 милијарди динара, што је за 5,8 милијарди мање у односу на претходни ребаланс. Са аспекта прихода, текући приходи повећани су 3,8 милијарди динара, од чега су изворни приходи већи, али су зато уступљени приходи од републике нижи за око 1,2 милијарде динара, што је директан показатељ економске кризе. Субвенције су појачане за 23 одсто, а највише повећање јесте у сегментима комуналних и стамбених послова, саобраћаја, образовања, спорта, здравства и социјалне заштите – казао је Никодијевић. 

У одлуку су уврштени амандмани Градског већа, који се односе на повећање прихода по основу домаћих задуживања у износу од 401 милион динара, намењених станоградњи у Камендину и западно од улице Др Ивана Рибара.

Кад је реч о извршењу буџета за првих девет месеци, текући приходи остварени су отприлике како је и планирано за овај период, у износу од око 72 процената. Изворни приходи су мањи у сегментима прихода од локалних комуналних такси, накнаде и закупа грађевинског земљишта. Када упоредимо са претходном годином, додао је Никодијевић, економска криза се свакако одражава на буџет, посебно у сегменту уступљених прихода од републике, који су мањи за безмало 83 милиона динара у односу на лане. Изворни приходи у односу на исти период претходне године већи су за 33,8 милиона динара, захваљујући превасходно мерама које је град преузео.