четвртак, 9. децембар 2010.

Представљени резултати рада Градског центра за социјални рад у овој години

Градски центар за социјални рад у Београду представио је данас у хотелу „Континентал” своје активности у претходном периоду поводом 19 година од оснивања. Резултате ове установе, чије је услуге протекле године користило 80.000 Београђана, сумирала је директорка Градског центра Снежана Стошковић, у присуству Дарка Божића, члана градског већа и Сузане Пауновић, помоћника министра за рад и социјалну политику.

– Статистика, нажалост, показује да у Београду деценијама опада наталитет, да се смањује број младих и чланова домаћинстава, док расте број старих и оних без средстава за живот. У структури становништва града Београда деца чине 20 одсто, а у структури наших корисника најмлађи чине чак 34 одсто. Такође, просечна старост Београђана је 41 година. Ипак, не суочавамо се само са тешкоћама у раду и посебно бих похвалила наш рад на инклузији становништва, које је расељено испод моста Газела. Такође смо покренули и електронски магазин „Живот заједно” и унапредили наш постојећи Интернет сајт, како би наше кориснике брзо и тачно обавестили на који начин могу оставрити одређена права и услуге – казала је Снежана Стошковић и истакла да је претходна година била изузетно тешка што показује и да је у овом месецу 9.625 људи користило бесплатни оброк у народним кухињама, што је за 3.000 више у односу на прошлу годину.

У претходном периоду пуне руке посла имало је и Саветовалиште за брак и породицу, обзиром на то да је у порасту број развода, али и малолетничких деликвенција. Присутне је посебно забринула чињеница да се у претходном периоду повећао број малолетника који чине тешка кривична дела, као и чињеница да све млађи долазе у сукоб са законом.
Иначе, Градски центар данас има око 560 запослених, међу којима је велики број стручњака свих обалсти који се баве решавањем проблема породице, појединца, помоћи деци без родитељског старања, младима са проблемима у понашању, материјално угроженим лицима. Једно од најважнијих поља деловања којим се Центар бави је старатељство и ова установа брине о више од 3.800 деце и одраслих који су под старатељством. Током протекле године у хранитељске породице смештено је 748 малишана, а у установе социјалне заштите 729 деце и 3.721 одраслих и старих.

Градски центар такође брине и о материјалним обезбеђењима, додацима за туђу негу и помоћ. Према подацима из 2009. године, једнократну новчану помоћ добило је 8.685 лица, а сталном новчаном помоћи подржано је 6.000 материјално угрожених породица. Сталну новчану помоћ за родитеље тројки, четворки, петроки и дуплих близанаца, 2009. године добило је 262 деце, односно 81 породица.