петак, 10. децембар 2010.

Почетак кампање „Београд – град без насиља”

Програм кампање „Београд – град без насиља”, у организацији  Агенције за европске интеграције и сарадњу са удружењима, представљен је данас на конференцији за новинаре у Старом двору. 

Кампања, која ће се спроводити у сарадњи са Канцеларијом за младе града Београда и Иницијативом младих за људска права, као и уз подршку осталих градских институција, усмерена је пре свега на београдске средњошколце, с циљем да се превентивно утиче на пораст насиља међу том популацијом, истакао је директор поменуте агенције Данко Рунић.

Он је рекао да је за почетак кампање симболично изабран дан када се у свету обележавају  људска права, уз подсећање да ће акција бити презентована до краја фебруара идуће године.

– Београд се већ дужи временски период суочава с проблемом насиља који озбиљно угрожава безбедност људи и имовине престонице. Такав вид насиља посебно је долазио до изражаја на јавним скуповима политичког, културног и спортског карактера, као и на онима где је пропагирано остваривање људских и мањинских права. Такође, сведоци смо да су у више наврата били угрожени радници градских предузећа, пре свих возачи и контролори јавног превоза и радници „Градске чистоће” – указао је Рунић.

Према истраживањима, како је навео, вршњачко насиље и дискриминација  у порасту су у Србији, подједнако  заступљени у свим деловима Београда и код оба пола. 

Представница Иницијативe младих за људска права Маја Мићић истакла је да кампања предвиђа културне и спортске манифестације, серију предавања и радионица по средњим школама, као и друга комуникациона средства с циљем да се млади подстакну да активно учествују у промоцији вредности толеранције и дијалога.

Директор Канцеларије за младе Београда Коста Андрић нагласио је да се ова кампања само формално завршава крајем фебруара, док је циљ да се поменуте радионице уведу системски у наше редовно образовање, јер је то, како је истакао, једини начин да се значајно смањи број насилништва у престоници. Он је, такође, подсетио да град Београд током прошле и ове године финансира више од 150 бесплатних програма из области спорта, културе, предузетништва како би се што више младих људи укључило у тај вид едукације. 

Кампања против насиља  намењена је средњошколцима, с посебним фокусом на ђаке шест централних београдских гимназија, док је, према најави организатора,  у плану  да се у наредном периоду прошири и на периферне градске општине.