понедељак, 13. децембар 2010.

Београд презентовао пројекат за европску престоницу културе

Делегација Београда посетила је Европску комисију за културу и образовање у Бриселу, где је презентовала пројекат кандидатуре нашег главног града за европску престоницу културе (ЕПК) 2020. године.

Делегацију је примила директорка комисије Жаклин Паку, која је после презентације упутила искрене честитке и похвале за пројекат, уз коментар да ниједан град у раној фази није имао тако сређен материјал, истакао је данас заменик градског секретара за културу и председник Организационог одбора за кандидатуру Београда Александар Пековић.

– Госпођа Паку је указала на значај дела пројекта који се односи на буџет и важност да се у наредном периоду посветимо дефинисању овог сегмента јер је он од кључне важности за пројекат европских престоница културе – навео је Пековић за Беоинфо и подсетио да се тренутно обављају званичне консултације са свим заинтересованим земљама и градовима за пројекат ЕПК.

Он је  додао да је делегацију примио и заменик шефа мисије за Србију Ларс Ерик Форсберг, који је указао на важност овог пројекта за Београд и Србију,  али и земље западног Балкана.

– Експертска комисија ће током 2011. године разматрати нове пројекте и предлоге како би се дефинисала стратегија за декаду од 2020. до 2030, као и земље које ће добити титулу европске престонице културе – најавио је Пековић.