уторак, 14. децембар 2010.

Едукација о комуналном реду у ромском насељу „Макиш”

Припадници Комуналне полиције одржали су данас предавање о комуналном реду у друштвеном центру насеља „Макиш”, у ком живе становници расељени испод моста „Газела”. Становници овог насеља упознати су с радом комуналне полиције и својим обавезама и правима везаним за чишћење насеља, одржавање хигијене и држање животиња.

– Са овим људима већ дуго и успешно сарађујем. Они су нам данас изнели своје проблеме, пре свега везане за псе луталице и сузбијање пацова, а ми смо им, као и свим Београђанима, поручили да прво морају сами да воде рачуна о хигијени и здрављу. Илузорно је очекивати да у ово насеље дође „Градска чистоћа” да им скупља бачене кесе и старе ствари, то заиста морају сами да ураде. У ово би требало да укључе и своју децу, јер је то најбољи начин да их науче да је хигијена пола здравља – рекла је Весна Симић, помоћница начелника Комуналне полиције.

Комунални полицајац Веско Микетић признао је становницима насеља да много воли свој посао и да ће га радити док год буде могао.

– Млађи становници су показали велико интересовање да и сами постану комунални полицајци, па смо их посаветовали да заврше школу и пријаве се за ово занимање. Први пут долазим у ово насеље и драго ми је што сам упознао људе који у њему живе, будући да ћу их у наредном периоду вероватно често обилазити. Моје колеге и ја смо им скренули пажњу да не продају старе ствари на улици, већ да отворе своје фирме, као и да не праве комунални неред – рекао је Веско Микетић.

Радован Ранковић, становник насеља „Макиш”, рекао је да су људи који овде живе и до сада одржавали хигијену и понекад се окупљали да би очистили цело насеље, али ће после данашњег предавања о комуналном реду и сазнања да ће им комунални полицајци помагати да живе квалитетније ово место бити још чистије.

– Када се окупимо да чистимо увек се деси да неко забушава, али то су већином старији људи. Важно је да омладина хоће да чисти и води бригу о здрављу, као и да се млади овде међусобно помажу. Секундарне сировине се овде не скупљају и надам се да ће тако и остати – довољно смо крша имали испод „Газеле” – рекао је Радован Ранковић.

Секретаријат за социјалну заштиту је у неколико ромских насеља већ организовао предавања о здрављу, контрацепцији и одговорности приликом планирања породице, алкохолизму, злостављању у породици и просјачењу.