четвртак, 16. децембар 2010.

Бесплатна радионица за децу и младе „Калиграфија кроз време”

Ове зиме Пријатељи деце Звездаре ће, под покровитељством Секретаријата за спорт и омладину и градске општине Звездара, од 3. до 14. јануара следеће године организовати бесплатну креативну радионицу „Калиграфија кроз време”.
Циљ програма је да деца и млади на креативан начин упознају уметност лепог писања и основне технике калиграфије, да овладају појединим рукописним писмима, али и да упознају употребу калиграфије у сликарству и другим областима.
Ученици ће се упознати са историјатом калиграфије, њеним специфичностима у различитим културама и основним калиграфским техникама. Полазници програма ће имати прилику да савладају конструкције различитих врста писама, њихове грађе, структуре и унутрашње архитектуре слова.

Сваки од учесника ће на радионицама моћи да бира неколико врста фонтова које ће увежбавати, а најкреативнији ће бити подстакнути и да осмисле сопствени фонт. Део сазнајно-креативног процеса је и осмишљавање и преношење иницијала и стилско уклапање у епохе, исписивање одабраних цитата из поезије и прозе, а учесници ће кроз рад откривати и могућности практичне примене вештине калиграфије у илустрацији и другим областима примењене уметности.
У овој радионици могу учествовати деца узраста од 12 до 17 година.

Заинтересовани се могу пријавити на мејл pdzvezdara@gmail.com или на телефоне 011/ 2424-908 и 066/ 296-479.