четвртак, 16. децембар 2010.

Представници града у присуству патријарха Иринеја обишли средњовековну Митрополију

Члан Градског већа Милета Радојевић обишао је данас у друштву патријарха српског Иринеја завршетак археолошких истраживања и прве фазе реконструкције седишта средњовековне Митрополије, смештене у Доњем граду Београдске тврђаве.

 Радојевић се, у присуству градске секретарке за културу Иване Авжнер и директорке Јавног предузећа „Београдска тврђава” Иване Лучић Тодосић, захвалио његовој светости на благослову за наставак радова и највио да ће град, као и у првој фази, несебично помоћи да тај репрезентативан објекат постане доступан јавности.

 Посебну захвалност, како је навео, заслужује Археолошки институт САНУ-а, на челу са Марком Поповићем, који  већ  три деценије  предано ради на ископинама зграде, која датира из прве половине 15 века. 

– Намеће се као логично решење да се у обновљену зграду старе Митрополије смести музеј Српске православе цркве, који би поред Куле „Небојша” постао место ходочашћа за све поштоваоце религије и културе – указао је Радојевић. 
Патријарх Иринеј се захвалио Граду Београду на великој помоћи да после два века заборављено свето здање угледа светлост дана.

– Ова обнова је од изузетног значаја за Српски народ, представља крупан допринос града за оживљавање историје – указао је патријарх. 

Поповић  је, тим поводом,  подсетио да је патријарх први црквени великодостојник који је посетио Митрополију од када је владика Максим 1519. године пребацио њено седиште у Крушедол.

– После тога су Турски освајачи запалили здање Митрополије, а Саборну цркву успења Богородице, која је била смештена на истом платоу, претворили у прву београдску Џамију султана Сулејмана. Црква је касније од стране Аустријанаца уништена, а читав комплекс пао је у заборав.

Када је реч о самој реконструкцији, остаци Митролполијског дома су конзервирани и урађен је идејни пројекат који подразумева другу фазу радова.

–Идеја је да друга фаза обухвати реконструкцију подрумских и приземских просторија, до првог спрата, унутар кога ће бити представљени остаци предмета нађених на овом локалитету,  али и копије значајних икона и фресака из тог периода, како би и будуће генерације могле да се упознају са значајним делом наше историје – истакао је Поповић. 
 
Делагација СПЦ-а  и града обишле су потпуно реконструисано здање Куле „Небојша” и истакли да је за Београд и Србију од изузетног значаја да се кроз музејску поставку упозна јавност са тим делом наше и грчке историје.  
   
Напомена: видео запис овог догађаја можете преузети са www.infobiro.tv