петак, 17. децембар 2010.

Очишћене улице првог приоритета, чисте се прилази установама

Све улице првог приоритета су очишћене још јуче, а од јутрос се са 22 мултикар возила Зимске службе ЈКП „Београд-пут” чисте споредне улице, прилазе домовима здравља, обдаништима, болницама, а екипе излазе и на позиве грађана који имају здравствених проблема, изјавио је за Беоинфо оперативни руководилац те службе Милорад Пушаревић.

– Пошто из Хидрометеоролошког завода најављују ледену кишу у другој половини дана, вечерас и у току ноћи биће појачан број екипа којe ће чистити улице како не би дошло до поледице. До сада смо улице посипали сољу, а када се температуре још спусте, улице и мокра места ћемо третирати калцијум хлоридом –  истакао је Пушаревић.

Зимска служба ЈКП „Београд-пут” од ове сезоне има 153 возне јединице, што је за 15 одсто више него претходне године.

– На улицама града има око 800 радника ЈКП „Градска чистоћа” који на терену посипају со на аутобуским стајалиштима, тротоарима ширим од пет метара, у подземним пролазима, на степеништима, пасарелама и пешачким прелазима. Очишћено је све у централном делу града, а сада радимо на периферији. Уколико буде најава да ће бити падавина, ова смена која је сада на улицама остаће и даље, а придружиће им се нова смена. Ако се снег буде појачао, екипе ће на терену бити 24 часа – каже Азиз Азизи, директор оперативе ЈКП „Градска чистоћа”.

Од ове године у надлежности Зимске службе је чишћење 143 стајалишта јавног градског саобраћаја, ЈКП „Градска чистоћа” ће чистити 1.089, а ЈКП „Зеленило – Београд” 150 стајалишта.

Рок завршетка чишћења улица првог приоритета је два до четири сата по престанку падавина, а другог 48 сати након завршетка чишћења улица првог приоритета. У складу са Оперативним програмом и планом рада Зимске службе, који је израђен у сарадњи са Дирекцијом за путеве, ове сезоне та служба одржава 720 улица првог и 850 улица другог приоритета, што је више од 2.200 километара. Зимска служба ангажована је у свих 17 градских општина, а подизвођачи су ангажовани у општинама Сопот, Младеновац и Барајево.