субота, 18. децембар 2010.

У „Пароброду” прослављена годишњица путовања без виза

Поводом обележавања годишњице путовања без виза, Канцеларија за младе града Београда организовала је вечерас прославу у „Пароброду“ уз отварање изложбе фотографија насталих на путовању добитника 240 интеррејл карата. На конкурсу који је поменута Канцеларија расписала у јулу ове године, младима од 18 до 30 година, без постављања додатних услова везаних за факултетске и друге успехе, омогућено је да по први пут отпутују у више од 30 европских земаља.

Изложбу су отворили Коста Андрић, директор поменуте Канцеларије и Данко Рунић, директор Агенције за европске интеграције и сарадњу са удружењима, који је истакао да је највећи значај ове акције што су добитници карата у повратку са путовања са собом донели европски дух у Београд.

-Када смо пре годину дана оснивали Канцеларију, млади су нам рекли да он нас желе  само конкретне ствари. Ако не рачунамо помоћ при запослењу, друга њима битна ствар била је путовање. Знамо да је било разних конкурса, који су подразумевали да сте најталентованији и да имате најбоље оцене на факултету, али ми смо желели да урадимо нешто другачије. Град је кроз овај конкурс подржао 250 младих људи који су ретко или никада путовали и сигуран сам да ћемо следеће године поделити двоструко више карата за које ће моћи да се пријаве и људи који не живе у Београду- најавио је Коста Андрић.

Он је вечерас уручио и симболичну награду за "нај путника". Ранац за путовање додељен је Саши Весићу, момку који је за само две недеље успео да освоји чак 11 европских земаља. Како нам је рекао, иако је имао лимитиран буџет, уз интер рејл карту и  брижљиво планирање Европа је била лако освојива.

Изложба у "Пароброду“ биће отворена до 23. децембра, а за посетиоце улаз је слободан.