недеља, 19. децембар 2010.

Подизно-спуштајуће платформе са видео-надзором следеће године у пролазима у центру града

Подизно-спуштајуће платформе намењене особама са посебним потребама, као и систем за видео-надзор биће постављени почетком 2011. године у подземним пешачким пролазима „Теразије” и „Игуманова палата”, изјавио је за Беоинфо градски секретар за саобраћај Драгољуб Ђаконовић.

Како је истакао, након постављања седам платформи у центру града, најфреквентнији пролази „Зелени венац” и ПЦ „Ушће” такође ће бити опремљени овим средствима.

– Подизно-спуштајуће платформе намењене су инвалидима, трудницама, мајкама с колицима, као и старијим особама. У питању су антивандал платформе и направљене су од специјалног стакла, те не могу бити лако оштећене. Изнад сваке платформе у пролазима биће постављене најмање три сигурносне камере, које ће радити 24 сата 365 дана. Биће високе резолуције, имаће могућност препознавања лика, те ће потенцијални прекршиоци одмах бити идентификовани. Сигнал са камере директно ће се преносити сервисеру и Секретаријату за саобраћај, а снимљени материјал је могуће претраживати 30 дана уназад – рекао је Ђаконовић.

Према његовим речима, на свакој подизно-спуштајућој платформи  биће уграђен и паник-тастер. Приликом притиска паник-тастера на платформи ће се активирати GSM картица са десет меморисаних бројева телефона сервисера. Када корисник одабере број, сервисер добија сигнал и одмах реагује.

Из овог секретаријата апелују на све друштвено одговорне компаније да учествују у пројекту израде приступачних саобраћајница за особе са инвалидитетом, јер је њихова визијада Београд буде инклузиван град.
На коференцији за новинаре, организованој поводом обележавања 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом, Ђаконовић је истакао да су приоритетне активности тог секретаријата посвећене особама са инвалидитетом и деци.

– Београд је сада далеко од инклузивног града, али то не значи да након учињених првих корака у том смеру, треба да станемо. Напоре морамо да удвостручимо, али то не може сам секретаријат, већ је потребна помоћ свих друштвено одговорних субјеката, институција и организација. Први резултати онога што је Секретаријат за саобраћај урадио видеће се наредне године, када ћемо имати два пешачка пролаза опремљена покретним рампама за инвалиде, али и нових 17 приступачних саобраћајница у ужем и ширем центру града – казао је секретар.

Према његовим речима, у Београду је 2003. године постојало неколико десетина обележених паркинг места намењених особама са инвалидитетом, а данас их има 1.059 и обележена су у складу са највишим европским и светским стандардима.

– Током ове године у Београду је девет раскрсница опремљено елементима за пружање информација слепим лицима, а жутом бојом је обележена стаза намењена безбеднијем преласку улице слабовидих лица. У 2011. години планирано је обележавање још осам раскрсница у граду. То су локације које су кандидовала удружења особа са инвалидитетом. Чинећи јавне саобраћајне површине приступачним, помажемо не само особама у инвалидским колицима, слепим и слабовидим већ и деци, мајкама са децом, трудницама, а то су најрањивије и најосетљивије категорије учесника у собраћају – објаснио је Ђаконовић.

Како је истакао, град Београд је купио 83 нископодна тролејбуса опремљена рампом за улазак особа са инвалидитетом, а до сада је испоручено 49 оваквих возила. Секретаријат је у сарадњи са Саветодавним телом особа са инвалидитетом при кабинету градоначелника и Градским саобраћајним предузећем „Београд” договорио да се на пролејбуској линији 22 обезбеде услови за самосталан улазак особа са инвалидитетом. ГСП је изабрао групу радника који имају задужење да на овој линији отварају механичку рампу и помажу тим лицима да уђу у тролејбус.

Током следеће године, додао је, почеће испорука нових нископодних трамваја који ће имати две аутоматске рампе за самосталан улазак лица у инвалидским колицима, а започета је и израда пројекта прилагођавања свих стајалишта на трамвајској линији 7 за самосталан улазак инвалида у нови тип трамваја.

Пројекат „Слободно кретање особа са инвалидитетом у Београду” покренут је 2009. године и има за циљ да се олакша кретање не само особама са инвалидитетом него и другим људима који трајно или повремено имају потешкоће у кретању.