понедељак, 20. децембар 2010.

Градски челници китили јелке и делили слаткише деци на болничком лечењу и са посебним потребама

Новогодишњи и божићни празници већ су стигли у Дечју клинику у Тиршовој, у специјализовани вртић „Венчић“ и у Прихватилиште за децу без родитељског старања, где су данас градски челници, заједно са децом, китили јелке и поделили им слаткише. У току недеље биће украшене и јелке у Институту за мајку и дете, на дечјим одељењима у клиничко-болничким центрима „Земун”, „Звездара”  и „Др Драгиша Мишовић“, као и у Сигурној кући и у Дневном центру за децу улице. За празничну атмосферу били су задужени чланови Градског већа Нада Думић, Јована Механџић и Дарко Божић, као и секретарка за дечју заштиту Љиљана Јовчић, која је подсетила да је на болничком лечењу тренутно 1.100 најмлађих Београђана.

– Новој години се најмлађи увек највише радују и ово је један мали гест пажње чланова Градског већа према деца којој су подршка и љубав најпотребнији. Ми ћемо наредних дана обићи све дечје болнице и заједно са децом окитити јелке, са жељом да им 2011. година донесе, пре свега, здравље и безбрижно детињство – изјавила је Нада Думић, која је од трогодишњег Андрије сазнала да ће му Деда Мраз донети аутомобил.

Сјајна црвена звезда засијала је и на врху јелке у вртићу „Венчић”, у коме тренутно борави 28 малишана са сметњама у развоју из свих градских општина и ово је једини специјализовани вртић те врсте код нас. Деци је у качењу белих и црвених кугли и отварању чоколадица помогла и Јована Механџић.

– Предстоје нам новогодишњи и божићни празници и ово је наш мали знак пажње према деци која, нажалост, неће бити у прилици да празник проведу у кругу својих породица. Град Београд је ове године донирао јелке, украсе и слаткише и на овај начин желимо да им покажемо да бринемо за њих – рекла је Јована Механџић.

Градски челници су новогодишњим декорацијама улепшали и Прихватилиште за децу у Београду, које годишње збрине и до 600 деце и младих из целе Србије, узраста од 7 до 18 година.

– Осим Дечје клинике у Тиршовој и вртића „Венчић”, окитили смо јелку и у Прихватилишту, јер желимо да свој деци покажемо да је град Београд уз њих – истакао је Божић, који им је помагао око постављања новогодишњих сијалица.

У свим установама деца су имала различите „захтеве” од Деда Мраза, а осмогодишња Анђела се са градском секретарком договорила да јој Деда Мраз испоручи дечји лаптоп, а потом је изрецитовала песмицу. Деца која се налазе на болничком лечењу у Тиршовој, заједно са васпитачицом Весном припремила су приредбу за своје госте, а њихове маме нису криле радост што се неко сетио и њихове деце.

– Београдски вртићи у оквиру 67 болничких група имају васпитаче који тренутно брину о васпитању и образовању 1.100 малишана у различитим болницама на територији града. Сва деца која су на лечењу дуже од три недеље добијају бригу и помоћ васпитача. Наш циљ је да време које проводе у болници учинимо занимљивијим и срећнијим, али и да не дозволимо да заостају у васпитном раду у односу на своје вршњаке – истакла је Љиљана Јовчић.

Напомена: Снимак овог догађаја можете преузети са сајта www.infobiro.tv.