уторак, 21. децембар 2010.

Отворен први дневни боравак за одрасле особе ометене у развоју

У београдском насељу Миријево данас је отворен први дневни боравак за одрасле особе ометене у развоју, који ће сваког дана од 6 до 18 часова моћи да збрине 15 корисника. Симболичним кићењем јелке, боравак су свечано отворили Милан Кркобабић, заменик градоначелника Београда, и Кристијан Кринг, генерални директор компаније „Japan Tobacco International”, која је и донирала 20.000 евра за адаптацију и опремање овог простора.

Отварању су присуствовали и амбасадор Јапана Тошио Цунозаки, као и Владан Ђукић, градски секретар за социјалну заштиту, члан Градског већа Дарко Божић и Рајко Марин, директор Центра за смештај и дневни боравак особа ометених у развоју.

–  Ово је важан дан за социјалну политику града Београда, јер први пут да у нашем граду, али и Србији отварамо дневни боравак само за одрасле особе којима ћемо пружити шансу да развијају своја интересовања у различитим креативним радионицама. Ово је пионирски подухват и било би добро да наредних година свака општина добије по један дневни боравак намењен старијима од 18 година – изјавио је Милан Кркобабић и захвалио представницима компаније „ЈТI” и јапанској влади на донацији и разумевању за овакве пројекте.

Кристијан Кринг, генерални директор „ЈТI” за Западни Балкан истакао је да ће запослени у овој компанији различитим радионицама континуирано помагати рад Дневног боравка. Он је такође подсетио да је „Јапан тобако” недавно донирао средства и за Дневни центар за старе који ће наредне године бити отворен на Врачару.

Рајко Марин, директор Центра за смештај и дневни боравак особа ометених у развоју, истакао је да су више од 70 одсто корисника оваквих центара одрасли људи, што говори о потреби за постојањем специјализованог боравка који ће бити намењен искључиво њима.

– Овај дневни боравак има 73 квадрата и препорука је да то буду мањи простори, који су интегрисани у локалну средину. Циљ је да у ове боравке долазе корисници из овог краја, а не да се измештају из своје средине. Ово је заиста леп пример сарадње локалне заједнице и друштевно одговорних компанија. Овај простор нам је без накнаде уступио Пословни простор града Београда, док је „ЈТI” инвестирао у адаптацију и опремање, а град Београд ће омогућити његово дневно функционисање – рекао је Марин и додао да ће са корисницима свакодневно радити три терапеута, да ће за њих бити обезбеђен превоз, као и оброци током боравка.

Своју захвалност показали су и будући корисници овог боравка. Они су гостима поклонили своје керамичке радове, које су израдили у оближњој креативној радионици  хуманитарне организације „Наша деца”.

– Овај простор је заиста прелеп и надам се да ћу бити овде са својим другарицама. Волим да правим и осликавам керамичке тањире, а посебно ми је драго што овде има и компјутер – рекла нам је Сања Дамјановић.
Напомена: Снимак овог догађаја можете преузети са сајта www.infobiro.tv.