петак, 24. децембар 2010.

Промовисан интерактивни излог и Туристички водич Београда за особе са инвалидитетом

У Дворани културног центра данас је промовисан интерактивни излог и Туристички водич за особе са инвалидитетом, који ће значајно допринети да српска престоница постане приступачнија и доступнија за особе са тешкоћама у кретању. Резултате пројеката „Београд за све” и „Инфо-систем” представили су градска секретарка за привреду Оливера Савовић, директор Туристичке организације Београда Дејан Веселинов и представници Центра за самостални живот инвалида Србије.

– Туристички водич за особе са инвалидитетом је наставак пројеката које је град Београд финансирао претходних година под називом „Беле тачке Београда” и прецизирао је места која су у граду потпуно или делимично приступачна за особе са инвалидитетом. Имамо у плану да следеће године покушамо да помогнемо и особама које имају проблема са видом, а овај водич ћемо прилагодити и њима – изјавила је Оливера Савовић.

Секретаријат је такође финансирао и пројекат „Интерактивни излог приступачан за особе са инвалидитетом” који омогућава лак преглед података о приступачности објеката, а могу се добити и информације о могућности приступа ОСИ амбијенталним целинама, музејима, галеријама и другим установама културе, спортским центрима, хотелима, ресторанима, аеродрому, железничкој и аутобуској станици и осталим јавним објектима.

– Инфо-пункт ћемо засад поставити у нашем туристичком инфо-центру у Кнез Михаиловој улици, али ћемо га представити и на Сајму туризма и другим великим манифестацијама где долази пуно људи. Туристички водич је на српском и енглеском језику и садржи све корисне информације за госте који долазе у Београд. Он ће се наћи и на нашем сајту и моћи ће лако да се преузме – истакао је Дејан Веселинов, директор ТОБ-а, и додао да је број страних гостију за првих десет месеци повећан за осам одсто и да очекује да ће Београд за предстојеће празнике посетити између 10 и 15 хиљада туриста.

Горјана Гордић из Центра за самостални живот инвалида истакла је да особе са инвалидитетом чине око 10 одсто становништва у Србији. Она је такође указала да се у водичу налазе сви објекти и установе које су доступне особама са тешкоћама у кретању, али да их, нажалост, нема довољно.