петак, 24. децембар 2010.

Нови ручни рачунари за читање водомера

Нови ручни рачунари за читање водомера, помоћу којих се потрошња воде очитава на једноставан, поуздан и ефикасан начин, представљени су данас у ЈКП „Београдски водовод и канализација”. Читачи овог предузећа ће од 1. јануара, уместо читачке књиге и оловке, на терену користити најмодерније ручне терминале „Пидион”. Они ће читачима убрзати посао, а предузећу обезбедити ефикаснији рад.

– Посао референата продаје и наплате је увођењем ручних рачунара заменио електронски рад, па се постиже и уштеда радних часова. Очитавање потрошње воде је постало брже, поузданије и прецизиније, а биће смањен и број рекламација и потрошачи ће бити задовољнији. Уређај је повезан GPRS везом са нашом базом података, у коју се унета стања аутоматски убацују, па се и фактуре праве много брже него раније и брже шаљу потрошачима. Читач има могућност да фотографише стање на водомеру, чиме се повећава поузданост очитаних података – рекао је Периша Јоксимовић из овог предузећа.

Када читач на терену отвори податке о потрошачу у електронској читачкој књизи, из базе добија све потребне информације, као што је порука где се налази кључ од водомерног склоништа. Уколико унесе податак који одступа од очекиваног, на то ће му указати из базе. Накнадном провером моћи ће да исправи евентуалну грешку, а уколико је није било, одступање ће бити основ за упозорење о повећаној потрошњи воде, које ће потрошачу бити одмах послато како би санирао квар и спречио расипање пијаће воде, али и избегао плаћање високих рачуна.

Ручни терминал „Пидион” може да фотографише и евентуални квар, као и да евидентира водомер који није био регистрован. ЈКП „Београдски водовод и канализација” набавило је сто оваквих апарата, а обука читача почела је 1. децембра.

У београдском водоводном систему инсталирано је 168.000 водомера, највише кућних, пречника од 13 до 40 милиметара, док су остали индустријски и комбиновани, од 50 до 200 милиметара. У овој години БВК је забележио најбољи резултат у својој историји – замењено је готово 45.000 водомера, а 46.000 је поправљено, сервисирано и баждарено.