среда, 29. децембар 2010.

Буџет града за наредну годину 84,88 милијарди динара

Буџет града Београда за 2011. годину, који су на данашњој седници усвојили одборници Скупштине града, износи 84,88 милијарди динара. Према речима Душка Никодијевића, помоћника градског секретара за финансије, у односу на последњи овогодишњи ребаланс, овај буџет већи је за безмало две милијарде.

– Укупни приходи и примања износе око 71,2 милијарде динара, а расходи и издаци око 82,4 милијарде, те је буџетски дефицит око 11,2 милијарде, тачније 11,154 милијарде динара. Током 2010. у првом ребалансу дефицит је био 19,6 милијарди, а другим ребалансом смањен је на 13,4 милијарде динара. У складу са изменама и допунама Закона о буџетском систему, у којем се инсистира на принципу фискалне одговорности као изузетно важном и за ММФ и за Владу Србије, износ дефицита везан је за инвестициона улагања, а задужење града износи три до четири одсто. Текући приходи заједно са донацијама процењени су на износ од 66,6 милијарди динара, и то безмало по пола од уступљених прихода републике и изворних прихода града. Међутим, проблем трансферних средстава и даље је присутан и ако урачунамо и протеклу годину, град ће из овог извора бити ускраћен за приближно 15 милијарди динара, због чега се треба понашати врло рестриктивно у пројекцији градског и општинских буџета. Изворни приходи града првенствено су повећани захваљујући доброј наплати – казао је Никодијевић.

Када је реч о расходима, највише новца, око 40 милијарди динара, намењено је за инвестициона улагања, што је један од основних показатеља да је реч о развојном буџету, без обзира на то што улазимо у трећу годину кризе. Субвенције износе око 8,5 милијарди динара, дотације и трансфери 5,3 милијарде, а за социјалну заштиту предвиђено је више од четири милијарде динара. Кад је реч о корисницима буџета, три секретаријата имају више од половине планираног новца из укупне годишње градске касе и то су секретаријати: за финансије – 17 милијарди (због индиректног корисника Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда), саобраћај – 13,5 милијарди и комуналне и стамбене послове – 6,5 милијарди динара. Секретаријату за дечју заштиту намењено је 5,5 милијарди динара, за социјалну заштиту 4,7, Агенцији за инвестиције 3,6,  за образовање 3,3 и културу 2,3 милијарде динара.