среда, 29. децембар 2010.

Измењена Одлука о одређивању зона на територији града Београда

Одборници Скупштине града усвојили су данас измене Одлуке о одређивању зона на територији града Београда.

– Када смо прошле године усвојили Одлуку о одређивању зона на територији града Београда, обећали смо да ћемо у последњем кварталу сваке године сагледати све примедбе и иницијативе грађана, група грађана, привредних субјеката, предузетника и општина и изјашњавати се о њима. Управо због тога Градско веће предлаже да се поједине одредбе постојеће одлуке измене, а одлуку ћемо унапређивати сваке године. Најбитнија измена је значајно смањење екстра зоне пословања у центру града, која сада практично обухвата зону око улица Кнеза Михаила и Васине до Трга Николе Пашића, док је све остало враћено у прву зону – рекао је члан Градског већа Оливер Глишић.

Он је истакао и да је битно увођење нове заштитне зоне зеленила, чиме се штите велике градске шуме и целине шума, као и ужа зоне заштите водоизворишта. Ова зона је, што се накнаде за уређивање градског грађевинског земљишта тиче, изједначена са екстразоном, а када су у питању друге таксе и порези изједначена је са првом зоном. То практично значи да ће грађани који имају имовину у овој зони плаћати двоструко мање порезе на имовину него што су то чинили до сада.

Изменама Одлуке о одређивању зона на територији града Београда смањене су и централне зоне, то јест четврте зоне у рубним градским општинама, као што су Обреновац, Лазаревац и Сопот.