недеља, 23. јануар 2011.

Чисте се улице другог приоритета, екипе на терену током целе ноћи

Екипе јавног комуналног предузећа "Београд-пут" чисте од снега улице другог приоритета на територији Београда, а дежурства ће бити организована током целе ноћи –  изјавио је главни инжењер "Зимске службе" Дејан Јовановић.

 Према Јовановићевим речима, на терену се налазе максимални капацитети од 150 возила, а након што буду очишћене саобраћајнице другог приоритета, екипа ће се вратити на главне саобраћајнице да би их очувала чистим. Он је додао да се саобраћај на свим важним правцима у граду и околини нормално обавља.

– Проходност према приградским насељима према Младеновцу, Обреновцу, Лазаревцу, односно свим местима где саобраћају аутобуси Градског саобраћајног предузећа и "Ласте" је добра  – истакао је Јовановић.

 Он је навео да да ова служба располаже са довољним количинама соли и ризле као и да ће наставити да ради на одржвању свих путних праваца, будући да је најављен пад температуре у току ноћи.

      Екипе ЈКП „Градска чистоћа“ непрекидно су на терену, где рашчишћавају снежне наносе. Око 1.500 радника организовано је у три смене и уз подршку механизације, шест чистилица и четири специјална возила за уклањање снега и посипање соли, обезбеђују нормално функционисање града.

– Радимо непрекидно, јер снег пада без престанка  и врло брзо прекрије оно  што наши радници очисте. Наставићемо  истим темпом и по престанку  падавина –  каже Азиз Азизи, директор Сектора за оперативу у ЈКП „Градска чистоћа“.
Према плану, снег се прво уклања са приоритетних локација, на потезу од Кнез Михаилове до Париске улице и од Коларчеве до угла Улица краља Милана и Кнеза Милоша, а потом и из улица у осталим деловима града. Међутим, Азизи каже да су екипе распоређене по свим деловима града.

Радници „Чистоће“ снег чисте и са пешачких прелаза, јавних степеништа подземних пролаза, пешачких пасарела, тротоара ширих од пет метара, из уже пешачке зоне, као и са решетака, како се у шахтовима не би скупљала вода. Ово предузеће од недавно је задужено и за чишћење 1.092 стајалишта Градског саобраћајног предузећа.

Поред чишћења снега, радници „Чистоће“ обављају и редовне делатности одношења и депоновања смећа. Оно што је у оваквим временским условима највећи проблем јесу непрописно паркирани аутомобили, нарочито у уским и стрмим улицама, па ЈКП „Градска чистоћа“ апелује на грађане да поведу рачуна о томе. Из „Чистоће“ такође подсећају грађане и власнике пословног простора да је њихова обавеза да очисте снег испред својих кућа, зграда и фирми.