среда, 26. јануар 2011.

Чисте се преостале улице другог приоритета

Градске саобраћајнице првог приоритета очишћене су већ дуже време, а очишћене су и готово све улице другог приоритета, изјавио је за Беоинфо дежурни инжењер ЈКП „Београд-пут” Милорад Пуцаревић.

– По улицама на којима се створио лед на коловозу, синоћ смо посипали со, а јутрос и калцијум-хлорид, па ће њима проћи возила са раоницима и очистити их. На улицама су данас 29 мултикар возила и 37 камиона, који чисте улице и по позиву грађана. Од здравствених установа редовно добијамо податке о грађанима који су на дијализи, чак и трудницама које треба да се породе, па чистимо улице у којима они живе. Прилазе болницама, школама, топланама и јавним установама очистили смо кад и улице првог приоритета – истакао је Пуцаревић.

Азиз Азизи, директор оперативе ЈКП „Градска чистоћа”, рекао је да је ово предузеће већ испунило све своје обавезе што се чишћења снега и леда тиче. Претходних дана 1.450 радника је посипало со и чистило аутобуска стајалишта, тротоаре шире од пет метара, подземне пролазе, степеништа, пасареле и пешачке прелазе.

– Наши радници су и данас у истом броју на терену и настављају овај посао на оним местима која нису у нашој надлежности, како би грађанима помогли да уклоне снег. У овом послу им помажу 62 возила – казао је Азизи.
Поред чишћења снега, радници „Чистоће” обављају и редовне делатности одношења и депоновања смећа. Оно што је у оваквим временским условима највећи проблем јесу непрописно паркирани аутомобили, нарочито у уским и стрмим улицама, па ЈКП „Градска чистоћа” апелује на грађане да поведу рачуна о томе.

 Комунални инспектори од почетка снежних падавина појачано контролишу уклањање снега и леда. Градски инспектори ове активности обављају у сарадњи са јавним и комуналним предузећима и комуналном полицијом.
Из Секретаријата за инспекцијске послове саопштавају да су након упућених упозорења и опомињања комунални инспектори почели да изричу законом прописане казне. Од почетка снежних падавина  обављено је 528 прегледа, на лицу места наплаћено је пет мандатних казни од по 12.500 динара, изречене су 24 мандатне казне и предата три захтева судији за прекршаје. Приметно је да је ове године приступ уклањању снега и леда већине грађана и правних лица много одговорнији.

За предузећа и правна лица која не очисте снег и лед прописана је казна од 5.000 до 500.000 динара. За правна лица и предузетнике који не изврше ту обавезу прописана је казна од 10.000 динара. Казна за одговорна лица у правним лицима, као и за грађане, износи 2.500 динара, а оне који не очисте снег и лед, комунални инспектор казниће на лицу места.

У овом секретаријату напомињу да је у току поступак измене прописа којим ће бити повећане новчане казне за наведене прекршаје.