среда, 9. фебруар 2011.

Почела наплата дуговања комуналних услуга са рачуна запослених у јавним комуналним предузећима

Као што је крајем прошле године најављено, град Београд почео је са наплатом дуговања комуналних услуга са рачуна запослених у јавним комуналним предузећима. Након њих, дуговања ће бити наплаћена запосленима у Градској управи, па тек онда суграђанима.

Са банковних рачуна већ је скинут део прихода 129 радника комуналних предузећа који нису измирили финансијске обавезе према „Инфостану”, а највећа ставка у измирењу обавеза углавном је надокнада за грејање. За још 950 њих у току је провера наплате и процедура како би се са рачуна скинуо део дуговања.  Мањи број запослених пристао је да склопи уговор и отплаћује дуг на рате.

Из Градске управе на овај начин је још једном поручено да неко ко је запослен у градском предузећу и редовно прима плату не може истовремено да дугује за комуналне услуге том истом предузећу. Решавањем проблема у сопственој кући, даје се пример и свима другима.

Јавно комунално предузеће „Инфостан”  је и до сада излазило у сусрет грађанима на тај начин што им је  понудило потписивање споразума о измирењу старог дуга на рате. Тако су нередовне платише са децембарском уплатницом обједињене наплате, поред месечне аконтације, добили и збирну уплатницу за период од јануара до октобра 2010. године и обавештење о измирењу заосталог дуга из претходне године.

ЈКП „Инфостан”  је омогућило бескаматне кредите за рефинансирање дуга из 2010. године, а до краја јануара је продужен рок за потписивање споразума о измирењу старог дуга на рате.

Од наплате дуговања зависи нормално функционисање комуналног система у Београду. Због дугова корисника производа и услуга, угрожене су све комуналне куће у граду, али и редовне платише које на време измирују своје обавезе.