недеља, 27. фебруар 2011.

Обновљено здање Дома омладине омогућава несметано кретање особа са инвалидитетом

У комплетно реконструисаном здању Домa омладине једну од највећих новина, према речима његовог секретара Александра Ђукића, представља уградња лифта за особе са инвалидитетом, који ће повезивати све нивое те установе културе. Он је за Беоинфо истакао да је у предвиђеном року завршена реконструкција, за коју је средства обезбедио град Београд, симболично отварајући врата поштоваоцима филма у оквиру 39. Феста.

На тај начин је Дом омладине, са нешто ранијом обновом фасаде и сале „Американа”, коју је донирала Влада Сједињених Држава, први пут комплетно реконструисан после отварања 1964. године, подсетио је Ђукић.

– Централни приземни хол из Дечанске улице добио је, поред новог лифта, значајнију и функционалнију улогу. На позицији старог шанка направљено је пријемно одељење, са делом за одлагање гардеробе, као и неколико мањих гардероба у осталим деловима здања. Такође, у делу централног хола, биће смештен Информативни центар Европске уније, где ће посетиоцима бити доступне публикације и брошуре са идејом да се првенствено младим људима пруже информације о могућностима школовања, пословања, туристичких путовања или неког облика едукације, које могу да остваре на том простору – навео је секретар Дома омладине.

Он је као највећи подухват у реконструкцији означио радове у великој сали Дома омладине, где је, како је прецизирао, комплетно урађена оплата, замењене инсталације, канализационе и водоводне цеви, које су због дотрајалости правиле велике проблеме.

– Реконструкција је обухватила изградњу потпуно нове бине, која, заједно са салом, покрива музичке, позоришне и филмске догађаје, као и све врсте комбинованих сценских извођачких уметности. Бина је повезана спиралним степеницама  са главним бекстејџом, који је такође потпуно реконструисан. Уграђене су нове електроинсталације, разглас са новом, сталном позицојом за миксету, као и климатска  комора, што ће у потпуности решити питање свежег ваздуха. Постављена су нова, мобилна седишта, као и дигитална опрема за пројекције филмова,  савршеног звука, која своју премијеру има ових дана – истакао је Ђукић.

Oн је додао да су пратећим реконструкцијама обухваћени сви зидни ентеријерски радови, попут мозаика у централном холу и инсталације Миће Попoвића на зиду изнад главних степеница, као и централни бекстејџ.

– Радовима је био обухваћен и некадашњи „Jazz klub”, а од сада само „Клуб Дома омладине”, јер ће у њему наступати музичари који презентују разне музичке правце. Процене су да ће ова сала бити омиљени простор поштовалаца квалитетног звука у коме ће се непрекидно одржавати велики број догађања.  Када је реч о техничким детаљима, реконструкцијом је обухваћена уградња новог разгласа, са дубљом  и већом бином од претходне, са свим потребним инсталацијама. Новина је и да је простор добио професионални бекстејџ, са посебним тоалетом и директним излазом на бину, као и нове тоалете за публику,  док су шанк, гардероба и простор за ди-џеја, са новом миксетом, пребачени у задњи део просторије. Такође треба истаћи да ће се уградњом нове високо- функционалне климе, коначно обезбедити том, у ранијим годинама проблематичном простору, снадбевање свежим ваздухом – најавио је Ђукић.

Галерија Дома омладине је, подсетио је Ђукић, такође била дотрајала, због чега је годинама била у сенци других градских галерија. Реконструкцијом су уграђени нова расвета, клима, зидна оплата, противпожарни систем, тоалет и направљена помоћна просторија, што ће омогућити да тај простор у центру града добије значај какав и заслужује, истакао је Ђукић. Он је посебно нагласио да ће сви програми у овом реновираном здању културе бити покривени противпожарном заштитом.

– На свим скуповима у оквиру редовног обезбеђења биће ангажовани „противпожарци” . Нови стандарди захтевају такав приступ, јер  Дом омладине има три независна простора, који ће у неким ситуацијама  радити у исто време. То је, према неким проценама, више од 1.500 људи. Такође, сви материјали који су коришћени у реконструкцији су противпожарног карактера, нискогориви, док метална, непробојна  врата спречавају ширење пожара на остале просторије  – прецизирао је Ђукић.

Oн је позвао поштоваоце филма, музике, ликовне  уметности и фотографије  да у наредним данима посете Дом омладине.

– Након Феста, ексклузивно ће бити емитовано филмско остварење Ксавијера Бовеа „О боговима и људима”, које је одушевило светску критику и публику, као и наступ музичког састава „Mistake Mistake”, са гостима са Јамајке или концерт „Мишка Плавог”, са новом поставом коју предводи Васил Хаџиманов. Љубитељи ликовне уметности биће у прилици да погледају зидне цртеже Предрага Дамјановића, које ће презентовати у склопу поставке „Pandoras Box was Blue”, као и фотографије уметнице Весне Мићовић у остварењу „Персона” – закључио је секретар Дома омладинe.