уторак, 15. март 2011.

Ново паркиралиште на Савском пристаништу пуштено у пробни рад

Нови паркинг „Доњи град” на Савском пристаништу са 407 паркинг места пуштен је у пробни рад, изјавио је за Беоинфо директор ЈКП „Паркинг сервис” Бобан Ковачевић.

– Улаз у ново паркиралиште је у Улици војводе Бојовића, а излаз је преко трамвајске баштице у Карађорђевој улици. Кров и залеђина „Бетон хале” претворени су у посебно паркиралиште, које је опремљено аутоматском контролом уласка и наплате, чиме је обезбеђен бржи проток возила. У току је и  постављање лифта, који ће првенствено бити намењен особама са инвалидитетом. По узору на светске стандарде један број паркинг места обезбеђен је за особе са посебним потребама. Као и на другим паркиралиштима „Паркинг сервиса”, за њих је паркирање бесплатно прва три сата – истакао је Ковачевић.

Радно време паркиралишта „Доњи град” је 24 сата. Паркирање је по промотивној цени и по сату кошта 50 динара. Посебна понуда на овом паркиралишту је месечна претплата паркирања за путничка возила. Дневна претплата за мецес дана од 7 до 20.30 часова је 4.000 динара. Ноћна претплата од 17 до 8 сати ујутро наредног дана, која укључује викенде и дане државних празника, износи 2.200 динара за мецес дана и намењена је станарима и запосленима у окружењу. Месечна претплата за неограничено коришћење од нула до 24 сата износи 6.875 динара.

Према речима директора Ковачевића, од када је изграђена прва бициклистичка стаза у Београду, Савско пристаниште је постало веома атрактивна локација за рекреативце, шетаче и бициклисте.

– Са изградњом угоститељских објеката, шеталиште и бициклистичку стазу на Савском пристаништу заузели су паркирани аутомобили, чиме је била угрожена безбедност пешака и бициклиста. Изградњом паркиралишта „Доњи град” цела зона београдског приобаља имаће растерећенији саобраћај. На улазу у шеталиште биће постављена физичка запрека која ће спречити улазак аутомобила. Улазак ће бити дозвољен само доставним возилима у јутарњим часовима, тако да ће и овај део града бити враћен пешацима и бициклистима. Туристи који бродовима долазе у наш град ће уместо несређеног пристаништа угледати уређено шеталиште најлепшег дела београдског приобаља – рекао је он.

Иницијативу за изградњу паркиралишта „Доњи град” покренула је Скупштина града Београда у мају прошле године. У међувремену је урађена комплетна техничка документација за отварање нових саобраћајних токова, ојачана је кровна конструкција и проверена носивост плоча.

У току је међународни конкурс за идејно архитектонско решење „Бетон хала центра”. Циљ конкурса је да се пронађе најбоље решење које би истакло развојне могућности савског приобаља. Конкурс ће бити отворен до 28. априла, а проглашење победника је 13. маја. Информације о конкурсу „Бетон хала центра” могу се пронаћи на сајту http://www.betonhala.com/2011/.