уторак, 22. март 2011.

Зоран Алимпић о промени изборног система на локалном нивоу

Заменик председника Скупштине града Београда Зоран Алимпић данас је на конференцији Националнoг демократског института (NDI) и ОЕБС-а о изборној реформи и изборном законодавству говорио о промени изборног система на локалном новоу, као и о поновном увођењу директног избора градоначелника Београда.

– Већинско мишљење наших грађана је да буде поново уведен директан избор градоначелника Београда. То је систем који смо имали у мандату од 2004. до 2008. године. Сва истраживања и анкете показују да грађани заправо више желе систем који би им омогућио да они сами, директно на изборима, бирају градоначелника, што је за Београд, али и за друге веће градове у Србији, ипак бољи систем – истакао је Алимпић.

Он је казао да је изборни систем на локалном новоу на неки начин већ промењен, јер је Уставни суд Србије „практично укинуо бланко оставке на локалном нивоу, тако да следећи избори неће бити по истим правилима као претходни”.

– Оно о чему се овде доста дискутује јесте да ли је у ових годину дана, пре избора, уопште могуће и да ли је добро мењати изборна правила, то јест изборне законе. Парламент ће највероватније разматрати то питање и у вези с изборима за посланике Народне скупштине и изборима за локалне представнике. Београд је посебно интересантан јер је београдска скупштина после Скупштине Србије и Скупштине Војводине трећа по величини и снази у Србији – казао је Алимпић.

Како је истакао, органи града Београда, у сарадњи с Министарством за државну управу и локалну самоуправу, раде на припреми новог закона о граду Београду који би омогућио децентрализацију и промену у односу града и градских општина, али и о начину избора одборника, тако да би одборници били више представници грађана, а мање представници партија.

Професор Факултета политичких наука Славиша Орловић истакао је четири примедбе на изборни систем Србије.

– Једна је институција бланко оставки која је у ствари императивни мандат, друга је мешање партија у вољу бирача исказане на изборима, чиме се и манипулише и злоупотребљава воља бирача, где партије одређују са листе ко улази у парламент а ко не. Трећа примедба је несразмера исказане воље бирача и броја партија и четврта изразито територијална нерепрезентативност, јер имамо 72 општине града које немају своје посланике у Скупштини Србије – нагласио је Орловић.

Постоје механизми како да се реше ти проблеми, додао је, али је потребна сагласност свих политичких актера.

На данашњој конференцији, коју су организовали Национални демократски институт (NDI) и ОЕБС (Организација за европску безбедност и сарадњу), говорили су и Шеф мисије ОЕБС-а у Србији Димитрос Кипреос и генерални секретар Скупштине Србије Вељко Одаловић.