субота, 9. април 2011.

Скуп солидарности „Београд за Јапан” сутра на Тргу републике

Град Београд и Српско-jапанско друштво „Београд – Токио” организоваће сутра, 10. априла, у 12 часова на Тргу републике скуп подршке и захвалности народу Јапана „Београд за Јапан”.  Са порукама којима се пријатељском народу Јапана жели што бржи опоравак од последица разорног земљотреса, цунамија и нуклеарног инцидента, присутнима ће се обратити градоначелник Београда Драган Ђилас и амбасадор Јапана Тошио Цунозаки, а скупу подршке присуствоваће и друге истакнуте личности из културног, јавног и спортског живота града и републике.

ЈКП „Зеленило – Београд” и „Србијашуме” припремили су и посебно изненађење за оне који у недељу буду дошли на централни београдски трг како би  изразили своју солидарност са страдалима у катастрофи која је погодила Јапан. Наиме, из такозваног „жутог” аутобуса, једног од 93 које је јапански народ донирао Београду, радници овог градског предузећа бесплатно ће грађанима Београда поделити  1.001 садницу трешње. Ово дрво у Јапану симболизује веровање да просперитет, напредак и љубав очекују свакога ко пролећни дан са породицом проведе испод расцветале трешње, па ће тим гестом истовремено бити послата порука народу Јапана да није заборављен.

На штандовима Црвеног крста, који ће бити постављени на платоу Трга републике, биће постављене кутије за добротворне новчане прилоге, а грађанима ће бити омогућено и да на посебно припремљеним картама упишу своје жеље народу Јапана.

Колико је помоћ ове далеке али пријатељске земље била важна Београду и Србији, говоре само неки од података. Од 2000. године, поред 93 аутобуса, Јапан је Београду донирано и десетак санитетских возила, рендген апарате и разну другу медицинску опрему за градске и републичке здравствене институције. Народ и влада ове земље помогли су реконструкцију и опремање више београдских основних, средњих школа и факултета, као и установа културе, попут Београдске филхармоније, Југословенске кинотеке, Народног позоришта, Студентског културног центра и друге. Не мање важно, земља којој ми данас треба да помогнемо, помогла је и изградњу 206 станова за ратне војне инвалиде и 50 станова у оквиру социјалног становања у насељу Камендин.

Београд и Београђани на овај начин желе да искажу пријатељску солидарност и захвалност народу Јапана, који је у данима када је то  било најпотребније Београду несебично помогао.