среда, 13. април 2011.

Београд добио регионалну награду за Пројекат модернизације јавног превоза

Међународна организација за јавни превоз УИТП (The International Association of Public Transport) доделила је граду Београду регионалну награду за Пројекат модернизације јавног превоза.

У конкуренцији пројеката преко 10 градова из региона, Регионалну награду УИТП за земље централне и источне Европе и Евроазије, поред Београда, освојили су Москва, Минск, Софија и Варшава. Град Београд је данас на регионалној седници у Дубаију представио свој пројекат, а у сврху промоције Београда приказан је филм о граду и пројекту модернизације јавног превоза.

Бојан Бован, председник Управног одбора ГСП „Београд”, који је у име града Београда данас примио награду, рекао је за Беоинфо да ово признање показује да се високо цени оно што град  предузима на овом пољу улажући знатна средства у условима када су буџети смањени.

– Данас је у Дубаију град Београд добио награду за напоре које улаже у области одрживог развоја јавног превоза. На овој церемонији Београд је проглашен најуспешнијим у мерама које предузима да се увећа коришћење јавног превоза, а то је постигнуто куповином трамваја, тролејбуса, реконструкцијом електросистема, али и социјалним аспектом као што је бесплатан превоз за старије од 65 година – рекао је Бован.

Конгрес УИТП-а се организује сваке друге године и присуствују му чланови из 90 земаља, а градови освајачи награда ове године су  промовисани међународној публици на  59. међународном конгресу у Дубаију од 10. до 14. априла.

– Кандидатура Београда је спроведена у јануару „Пројектом модернизације јавног превоза у Београду с циљем повећања квалитета и одрживости превоза како би се задржао висок ниво учешћа јавног превоза у укупним кретањима у граду”. Град Београд је током 2009. започео низ активности за системско уређење, које обухватају обнову возног парка, реконструкцију постојеће и изградњу нове инфраструктуре, примену савремених технологија за наплату карата и праћење возила, уз укључење свих социјалних категорија, а нарочито особа са инвалидитетом, како би се достигао виши ниво квалитета јавног превоза – рекла је за Беоинфо Снежана Перовић, директорка Дирекције за јавни превоз.

Према њеним речима, до сада је у модернизацију јавног превоза инвестирано укупно 125,85 милиона евра, а средства су највећим делом обезбеђена из буџета града. Инвестиције обухватају финансирање набавке 30 трамваја у вредности од 81,3 милиона евра (61,3 милиона евра из буџета града), набавку 83 тролејбуса у износу од 18,6 милиона евра и додатних 16 тролејбуса у износу од 3,8 милиона евра, која је у целости из средстава буџета града. Вредност пројекта имплементације система за наплату карата и управљање возилима у јавном превозу износи преко 12,15 милиона евра. За успостављање прве линије градске железнице из буџета града инвестирано је 10 милиона евра, а инвестиција се односи на ремонт девет електромоторних гарнитура и реконструкцију пруга у првој фази.