среда, 27. април 2011.

Јован Ћирилов: Писмо Ђиласа прави одговор онима који не поштују чињенице

Ђилас и Роми

аутор: Јован Ћирилов

У неколико београдских дневника пре тачно недељу дана изашао је, у облику огласа, одговор градоначелника на извештај „Амнести интернешенела“ о односу републике и града према ромској популацији.

Градоначелник Драган Ђилас, не држећи руке у џеповима, преноси своје разочарање некоректношћу и неистинама које је ова светска организација изнела у свом извештају поводом расељавања Рома испод моста „Газела”. 

„Нисте нашли за сходно баш ниједну ствар коју је град учинио за Роме да наведете у свом извештају“, а „одбили сте понуду да заједно радимо на унапређењу статуса ромске популације“ и „отишли корак даље и позвали финансијске институције да не одобравају Београду средства за развој и изградњу инфраструктуре“.

Ђилас затим наводи шта је конкретно урађено за 104 породице испод „Газеле”. Пориче да им није омогућено да понесу ствари. Напротив, свакој породици обезбеђен је превоз ствари. Олакшано је да 444 Рома добију лична документа, а њих 396 добило је здравствену књижицу. 

Градоначелник се не либи да буде и ироничан и наведе да ће им послати поново та документа „која сте грешком изгубили“. Као што у истом тону наводи да је „Амнести интернешенел“ позван на прославу доделе ђачких књижица. „Нисте дошли!“

Огорчени градоначелник каже: „Роми у Београду неће бити грађани трећег реда, али неће бити ни грађани ван реда“. То илуструје у случају доделе социјалних станова. Позитивна дискриминација је да су социјални радници помогли да Роми сакупе документацију, а онда је, ни по бабу ни по стричевима, од 84 стана, 18 додељено ромским породицама, од којих је 12 оних породица које су су живеле испод Газеле.

Ђилас завршава молбом својим адресатима да не буду толико лицемерни: „Јер захтевом да нам се не одобравају развојни пројекти спречавате да се Београд развија, а тиме и Ромима да живе боље“. 

Све ово пишем као неко ко се, према својим способностима и скромним моћима, залаже за добробит Рома и њихову еманципацију. Указујем на пример правог односа према чињеницама, без идолопоклонства према институцијама када себи дозволе да не поштују чињенице.

Преузето из дневног листа „Блиц”, 27. април, страна 20