четвртак, 5. мај 2011.

Двеста парова венчаће се 15. маја на „Свадби за маштање”

Манифестација „Свадба за маштање”, у оквиру које ће се бесплатно венчати 200 парова, одржаће се 15. маја испред Старог двора, речено је на данашњој конференцији за новинаре у Скупштини града. Тринаесто колективно венчање организују Туристичка организација Београда, Радио-телевизија Србије, општина Савски венац и Удружење „Колективно венчање”, а покровитељ је град Београд.

– „Свадба за маштање” на битан начин одражава дух овог града, а у њој грађани целе Србије виде добар знак. У манифестацији ће учествовати парови из свих крајева наше земље, а и ове године венчаваће се и парови из других земаља. Најмлађа млада рођена је 1991. године, а најмлађи младожења 1985. године, што је супротно статистичким подацима да наши суграђани све касније ступају у брак. Чак 80 одсто парова ове године чине млади људи, што такође шаље позитивну поруку. Будући да ће колективно венчање директно преностити „Студио Б” и Радио-телевизија Србије, очекујем да ће ову поруку у размени пренети и европске и светске телевизије – рекао је заменик градоначелника Милан Кркобабић.

Младенци ће се на дан венчања окупити испред хотела „Унион” у 8.30 часова, одакле ће на плато Старог двора стићи до 10 часова. Свечана церемонија колективног венчања обавиће се у 10.45 часова, после чега ће младенци плесати и у фонтану на Тргу Николе Пашића бацати новчиће за срећан брак. Централним градским улицама у Скадарлију ће поћи у 11.30 часова.

Сваки од ових парова који у наредних годину дана добије бебу традиционално ће добити дечја колица. Испред Старог двора биће постављен трансфузиомобил, тако да ће младенци и гости моћи добровољно да дају крв.

Прво колективно венчање одржано је 1999. године, када се венчало 19 парова. „Свадба за маштање” с временом је постала туристичка, привредна, културна и хуманитарна манифестација. Током деценије њеног одржавања у Старом двору венчало се више од хиљаду парова из Србије, Црне Горе, Републике Српске, Македоније, Хрватске, Канаде, САД, Аустрије, Немачке, Шведске, Данске и Венецуеле, а у брак је ступила и једна Кинескиња.

Манифестација је непрофитабилна и циљ јој је да пропагира брачну заједницу као једну од највиших друштвених вредности.

Напомена: снимак овог догађаја можете преузети са сајта www.infobiro.tv.