недеља, 8. мај 2011.

Београђани својим идејама учествовали у промоцији пројекта „Београд 2020.”

У оквиру обележавања Дана Европе, данас је на углу Нушићеве и Македонске улице промовисан пројекат „Београд 2020” којим се Београд кандидује за европску престоницу културе. На пункту, који је поставила градска Агенција за европске интеграције и сарадњу са удружењима о овом пројекту грађане су информисали Данко Рунић, директор агенције, Александар Пековић, заменик градског секретара за културу  и председник одбора пројекта „Београд 2020”, Коста Андрић, директор Канцеларије за младе и Немања Радовић, помоћник градског секретара за спорт.

– Данас започињемо важну фазу, комуникацију са грађанима. Процес кандидатуре је, што се тиче доношења одлука, у завршној фази у Бриселу и ово је добар тренутак да се, кроз данас постављене кутије за идеје, сазнају све жеље Београђана. За град Београд ово је најзначајнији културни пројект међународног карактера, не само због кандидатуре, већ и са становишта развоја културе до 2020. године, чиме ћемо добити системске пројекте развоја у овој области. У овом послу највише рачунамо на генерације од 20 до 40 година и тако утичемо на младе да остану овде, јер Београд има потенцијал и може да постане велики културни центар – рекао је Александар Пековић.

Данко Рунић, директор Агенција за европске интеграције и сарадњу са удружењима рекао је да на овај начин треба  да се стекне увид у оно што Београђани виде као адуте града, што ће за циљ имати нове идеје у даљој промоцији Београда као културне престонице Европе 2020. године.

– Ради се о стратешком плану на коме радимо последње две године, којим желимо да подстакнемо не само културни, већ економски, социјални и сваки други развој Београда. На последњој конференцији на којој се разговарало о кондидатури, пре два месеца, за Београд се највише лобирало, наше шансе су велике, јер смо много испред неких других градова. Сарађиваћемо са околним градовима, градовима који су већ били престонице културе, али и са Београђанима, кроз низ акција које ће за циљ имати да објасне због чега је важно да наш град постане престоница културе. У оквиру тога, потписаћемо и споразум са Београдским униврезитетом, јер желимо да студенти буду велики део подршке за нашу идеју и да се што пре укључе у тај пројекат – рекао је Рунић.

На пулту агенције грађани су данас имали прилике да се информишу о пројекту и одговоре на питања у анкети „По чему је Београд европска престоница?, а добијени одговори ће послужити за генерални увид у ставове Београђана. Организатори манифестације су Делегација Европске уније у Србији, ЕУ Инфо центар и град Београд.