понедељак, 9. мај 2011.

Положени венци на Спомен-гробље ослободилаца Београда

Председник Скупштине града Београда Александар Антић и члан Градског већа Слободан Шолевић положили су данас венце на Спомен-гробље ослободилаца Београда 1944. године и споменик Црвеноармејцу, поводом обележавања 9. маја, Дана победе.

– Београд и Србија су поносни на своју антифашистичку прошлост. Силина отпора и величина жртве коју су наш народ и грађани Србије дали током Другог светског рата стављају нас у ред највећих хероја победе над фашизмом. Ту традицију треба и данас да негујемо зато што представља једну од највећих европских вредности – рекао је Александар Антић.

Венце су положили и амбасадори Руске Федерације, Белорусије и Украјине. У церемонији обележавања Дана победе учествовао је и велики број грађана и удружења.

На данашњи дан, пре 66 година, безусловном капитулацијом Немачке званично је завршен Други светски рат, који се у Југославији водио до 15. маја 1945. године. Акт о безусловној капитулацији Немачке потписали су представници немачке Врховне команде, предвођени фелдмаршалом Вилхелмом Кајтелом, и совјетски маршал Георгиј Жуков.

Напомена: снимак овог догађаја можете преузети са сајта www.infobiro.tv.