петак, 13. мај 2011.

Представљени првонаграђени радови за пројекат повезивања Калемегданског парка са савским приобаљем

У холу Скупштине града данас су представљени првонаграђени радови за идејно решење пројекта Центра на води код „Бетон хале”, који треба да повеже Калемегдански парк са Савским приобаљем. 

Градоначелник Београда Драган Ђилас истакао је да је идеја да се помоћу предлога истакнутих архитеката дође до најбољег решења како спојити реку са Београдском трврђавом.

Он је, у присуству председника Скупштине града Београда Александра Антића, подсетио да ће изградњом моста Земун–Борча и пресељењем аутобуске станице на Нови Београд бити потпуно уклоњен камионски и аутобуски саобраћај из Карађорђеве улице и тог дела града,.

–Такође, идеја је да се од Париске улице направи плато који ће спојити Кнез Михаилову и околне улице са Калемегданом, а да саобраћај буде спроведен испод земље, на задовољство шетача. Мислим да за неколико годинa нећемо моћи да препознамо тај део града – најавио је градоначелник.

Градски архитекта Дејан Васовић истакао је да је на међународни конкурс пристигло 135 радова из свих делова света, од којих је стручни жири једногласно одлучио да прогласи две прве награде, две треће и две почасне награде.

Према његовим речима, до краја године очекује се израда плана, после чега се може очекивати изградња тог простора, који може бити према једном од понуђених првонаграђених решења или њихова симбиоза. Како је истакао, теоретски је могуће и неко треће решење, у зависности од тога шта може да се усклади са захтевним саобраћајним и инфраструктурним условима.

Председник жирија професор Дарко Радовић истакао је да су сви награђени радови  изузетно функционални и да сваки на посебан начин спаја ове две значајне градске целине.

Жири је, као је навео, претходних дана заседао у саставу: Роберто Симон, професор архитектуре у Бразилу, Јосиф Асибиљо, дугогодишњи градски архитекта града Барселоне, Курт Пухингер, директор планирања града Беча, као и градоначелник Београда Драган Ђилас и директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда Милица Грозданић.