среда, 25. мај 2011.

На мосту преко Саве ради се предвиђеном динамиком

Председник општине Обреновац Жељко Јоветић обишао је радове на мосту преко Саве  који ће спојити друмски саобраћај општина Обреновац и Сурчин. Обиласку су присуствовали и председник Скупштине Мирослав Неговановић, помоћници председника Дарко Павличић и Драгослав Мршевић, чланови Општинског већа Горан Булатовић и Драган Блажић и директор ЈП за изградњу Обреновца Светозар Добрашиновић.

– Радови су почели у фебруару и задовољни смо њиховом динамиком. Према плану, постављање коловозних плоча би требало да почне почетком јуна. На целој површини треба да се постави око 180 плоча, које се у овом тренутку изливају. На изради и монтажи конструкције моста ангажовано је око 108 радниика. Највећи број њих се у фабрици бави производњом тих елемената. Радници који су тренутно на градилишту баве се антикорозивном заштитом самог моста – казао је Јоветић.

Представници општине Обреновац обишли су и градилиште на сурчинској страни моста.

– Што се тиче навозних конструкција на сурчинској страни, оне су прилично одмакле и већ се може видети колика ће бити ширина самог моста. Коловоз ће бити у две саобраћајне траке од по 3,25 метара, а са стране, лево и десно од моста, биће челичне конструкције које ће носити пешачке стазе. Мост ће имати већу ширину него што сада изгледа. Са сурчинске стране правиће се 20 километара саобраћајница и пролаз кроз шуму. Све екипе раде паралелно и у овом тренутку екипе „Србијашума” крче шуму за пролаз и први део саобраћајнице се ради – рекао је Жељко Јоветић.
Ширина моста биће 14,5 метара са две саобраћајне траке и обостраним тротоарима. Преко главног тока реке биће шест челичних решеткастих конструкција, а Сава ће бити слободна за двосмерни пловни пут укупне ширине 200 метара.Осим моста преко Саве, изградиће се приступни пут на територији општине Обреновац, од ваљевског пута до Саве, а на територији општине Сурчин биће изграђен прикључни крак са моста на регионални пут у Бољевцима, којим се остварује веза са Сурчином.

Мост преко Саве у Обреновцу део је дужег путног правца, такозване „Сремске газеле”, који ће од моста водити до петље „Добановци” на ауто-путу. Значај овог путног правца огледа се у скраћењу дужине пута, смањењу времена путовања и повећању безбедности у саобраћају. Возачи ће од Обреновца, преко моста на Сави и територије општине Сурчин, за мање од пола сата моћи да стигну до ауто-пута Београд–Загреб, а даље се отварају могућности путовања обилазницом око Београда.

Ово је један од 10 пројекта, вредан 1,5 милијарди динара, који заједнички реализују град Београд и Министарство животне средине и просторног планирања.