среда, 1. јун 2011.

Канцеларија за младе Београда и Национална служба за запошљавање покрећу „Клуб за тражење посла” за младе

Директор канцеларије за младе Коста Андрић и директорка београдске филијале Националне службе за запошљавање Драгана Конаков Радовановић потписали су споразум о сарадњи, којим се у оквиру новоотвореног „Info room-а” од 6. јуна покреће „Клуб за тражење посла” за младе.

Према речима Косте Андрића, досадашњом сарадњом Канцеларије и Службе за запошљавање организовани су курсеви енглеског језика и обуке за рачунаре, док се потписивањем овог споразума помаже младим људима до 30 година са територије главног града да што лакше дођу до запослења.

–Уступањем просторија „Info room-а” желимо да допринесемо смањењу броја незапослених младих у Београду, којих према подацима Националне службе има око 20 хиљада. Млади ће, вођени стручним саветницима Службе за запошљавање, поред савладавања основних вештина у тражењу посла, као што су процена властитих интересовања, вештина, знања, склоности, добити и неопходну подршку у проналажењу посла. Практични део обуке састојаће се из стручне помоћи у писању биографије, пријаве за посао, рада на рачунару, слања апликација и припрема за пословни интервју обрадом свих питања која се најчешће постављају у таквом сусрету. Такође, полазницима ће, као занимљивији део обуке, бити омогућена и симулација интервјуа са послодавцем – истакао је Андрић и додао да ће након две седмице обуке сви полазници бити у прилици да бесплатно користе услуге „Info room-а”.

Драгана Конаков Радовановић навела је за Беоинфо да је успешна сарадња две институције резултирала покретањем „Клуба за тражење посла” у просторијама „Info room-a”, у коме ће стручњаци Службе за запошљавање држати обуку младим људима. Такође, млади ће бити у прилици да науче да траже запослење путем конкурса, али и како да препознају „скривене” видове запослења,  истакла је Конаков Радовановић.

Она је подсетила да се, према досадашњим искуствима, више од 30 одсто особа које су прошле обуку у клубовима за тражење посла запослило у року од шест месеци од завршетка програма, док је немали број полазника успео да нађе посао у току саме обуке.

Обука ће се одржавати једном месечно у трајању од две радне недеље, у групама од шест до осам полазника, са најмање трећим степеном стручне спреме.

Канцеларија за младе града Београда недавно је у „Info room-у” покренула пројекат бесплатне правне помоћи за младе од 15 до 30 година са територије града. Пројекат „Моја права” треба да омогући младима правну подршку из области људских права, радног и породичног права. Заинтересованим особама биће на располагању, два пута седмично у минималном трајању од три сата,  седам адвоката, који ће им пружати сву неопходну правну помоћ.

Канцеларија за младе града Београда отворила је 18. маја први центар за информисање, едукацију и саветовање у српској престоници  „Info room”, намењен побољшању квалитета живота младих на територији града. Центар је у Улици 1.300 каплара 2, до кога се долази кроз бочни улаз Задужбине Илије М. Коларца.