петак, 3. јун 2011.

Градоначелник Ђилас отворио Пету европску конференцију подунавских градова и региона

Градоначелник Београда Драган Ђилас отворио је данас у „Сава центру”  Европску конференцију подунавских градова и региона, пету по реду, на којој учествују представници свих региона кроз који протиче Дунав. У име домаћина скуп је поздравио и Божидар Ђелић, потпредседник Владе Републике Србије, као и Иво Гонер, градоначелник града Улма и председник Савета подунавских градова и региона.

Градоначелник Ђилас је истакао да је овај скуп организован у време када је Србија учинила одлучујуће кораке у настојању да постане пуноправни члан заједнице европских народа.

– Нама који живимо поред Дунава и заједно са њим понекад се из емотивних разлога учини да није потребно посебно наглашавати колики значај има ова река. Ипак, не заборављамо важне чињенице. Дунав као Коридор 7 директно повезује десет земаља са око 100 милиона људи, што је огроман потенцијал за сарадњу у свим сегментима живота. Тренутно се користи само 10 одсто капацитета и могућности Дунава, што је у несразмери са могућностима које су пред нама и због чега Дунавска стратегија представља добар механизам за сарадњу и повезивање држава и грађана у свим областима, од економије до културе. Препознајући своје потенцијале, град Београд посветио је реци Дунав једно од кључних места у својој стратегији развоја. Ми ћемо тражити нашу шансу у очувању како његових природних тако и економских ресурса, развојем саобраћајних, туристичких и свих других аспеката које нам Дунав пружа, истовремено унапређујући еколошке стандарде. Прошле године у Београд је дошло око 400.000 страних туриста, а највећи број њих је стигао у Београдско пристаниште. Ми ћемо то развијати, унапређивати Бетон халу, правити везу између Калемегдана и река и радити све како бисмо афирмисали тај аспект живота града. Истовремено, управо ових дана почиње изградња још једног моста преко Дунава, који ће омогућити и бољу везу између неколико земаља овог региона. У име ове градске власти могу да гарантујем да ћемо и у наредним годинама дати посебан значај нашој сарадњи. Дозволите ми на крају да вас уверим да ћете у граду Београду имати доброг и поузданог партнера у заједничким пројектима. Позивам вас да заједнички подржимо Резолуцију о формирању Европске дунавске асоцијације младих, као још један од многих облика сарадње у Дунавском региону и, наравно, завршну декларацију конференције – рекао је градоначелник Ђилас.

Потпредседник Владе Србије и председник Радне групе за сарадњу са ЕУ у Подунављу Божидар Ђелић казао је да је укупно 250 милиона евра уложено у мостове преко Дунава у Србији, укључујући мост у Београду, чија је изградња најављена. Он је додао да је слив Дунава кроз Србију четвртина целог слива те реке.

Градоначелник немачког града Улма Иво Гонер указао је да би Стратегија за земље дунавског слива, која подразумева јачање субвенција у саобраћајну инфраструктуру подунавског региона, у обновљиве изворе енергије и туризам, требало  да буде усвојена 25. јуна. Гонер је подсетио да је нацрт те стратегије усвојен у децембру 2010. и да је појачање субвенција кључна ствар за већу искоришћеност потенцијала Дунава.

Скупу у Београду присуствују и градоначелник Будимпеште Иштван Тарлош, председник Скупштине Војводине Шандор Егереши, члан Градског већа Беча Мајкл Лудвиг и други.