среда, 8. јун 2011.

Почела обука за енергетске менаџере у Градској управи

Град Београд и Централноевропски форум за развој (ЦЕДЕФ), у сарадњи са Агенцијом за енергетску ефикасност Републике Србије, организовали су данас прву званичну обуку из енергетског менаџмента за општине и јавна комунална предузећа града Београда. Четири предавања у оквиру обуке под називом „Енергетски менаџери у јавној управи –зградарство” биће организована током овог месеца, а после одслушане обуке полазници ће полагати тест за добијање сертификата за енергетског менаџера.

Имајући у виду да се у зградама потроши готово 50 одсто укупне потрошене енергије, обука има за циљ да енергетским менаџерима представи начине и смерове деловања ка рационалнијем коришћењу енергије у зградарству.

О тренутном стању и потенцијалима енерегетске ефикасности у Београду говорио је Александар Матић, помоћник директора Управе за енергетику. Он је истакао да је основни циљ града Београда да обезбеди сигурност снабдевања енергијом свих потрошача уз минималне трошкове и рационалну потрошњу енергије. Матић је такође подсетио да је град  прошле године организовао низ предавања о уштеди енергије за око 2.500 ученика средњих школа.

На данашњој обуци говорио је и професор др Милош Бањац, помоћник министра инфраструктуре и енергетике, који је навео да је постојање енергетског менаџмента предвиђено Законом о рационалној употреби енергије и да ће његова основна улога бити да предлаже мере о начину уштеде енергије, које ће онда контролисати министарство.

Представници Градске управе и јавних комуналних предузећа такоће су се упознали са Стратегијом развоја енергетике града Београда до 2030. године, као и са савременим системима грејања, вентилације и климатизације стамбеног и пословног простора.

Наставак обуке биће одржан 10. јуна, када ће се будући енергетски менаџери упознати са процесима енергетских прегледа и сертификацијом зграда, као и са напредним технологијама и обновљивим изворима енергије у зградарству.