уторак, 14. јун 2011.

У току друга фаза обнове парка на Белим водама

Почетком месеца почела је обнова другог дела парка на Белим водама. Изградиће се 1.500 квадратних метара чврстих застора, стазе ће бити урађене од асфалта, а дечје игралиште од бетона. Биће урађено и 2.000 квадратних метара травњака, постављене бетонске клупе са наслоном и ђубријере, монтиране две дупле љуљашке, три клацкалице, две комбиноване пењалице, вртешка и тобоган, а биће изграђена и хидрантска мрежа и постављено осветљење. Ових дана у току су радови на изради ивичњака и застора. Трасе нових стаза пратиће правце којима су се пролазници до сада кретали. Завршетак радова предвиђен је за септембар, али то зависи од временских прилика и могућности извођења планираних радова.

У другој половини новембра прошле године започета је реконструкција парка на Белим водама на површини која заузима 5,1 хектар. До сада је завршена првa фаза радова. У оквиру ње, од укупно три игралишта кружног облика, два су избетонирана. Испод дечјих реквизита постављена је специјална гума за заштиту од пада деце која је урађена у различитим бојама – жутој, зеленој и црвеној. Поред травног терена за фудбал, реконструисана су два баскет игралишта од асфалта. На једном је урађен потпуно нов застор, док су на другом само промењени реквизити – конструкције за кошеве. Приликом обнављања парка водило се рачуна и о инвалидима, па су у циљу њиховог слободног и безбедног кретања изграђене одговарајуће рампе. У доњем делу овог дела парка изграђене су риголе за одвођење атмосферских падавина и уопште воде која се ту сакупљала. Платои за миран одмор са бетонским столовима и шах таблама од керамичких плочица највише треба да користе старији посетиоци. Дуж стаза биће постављени баштенски ивичњаци, а на стазама монтирано 150 бетонских клупа са наслоном и без њега и 50 ђубријера. Томе треба додати и три специјалне корпе за одлагање кеса са изметом кућних љубимаца. Преостаје да се монтирају дечји реквизити и баштенски мобилијар, асфалтирају стазе, изгради хидрантска мрежа и изврши осветљење целе ове површине.

С обзиром на површину од 7,7 хектара на којој се простире, парк на Белим водама спада међу веће у граду. Протеже се дуж Ибарске магистрале, оивичен Улицама Мате Јерковића, Здравка Јовановића и Војно-техничким институтом. Улицом Мате Јерковића  подељен је на два дела.