уторак, 5. јул 2011.

Деца започела, а град наставио изградњу спортског игралишта на Петловом брду

Само дан након што се у медијима појавила прича о тридесеторо одлучне и вредне деце са Петловог брда која су решила да узму лопате у руке и на запуштеној падини изграде спортско игралиште, град Београд и радници „Градског зеленила” притекли су им у помоћ. Клинци из Улице Нићифора Нинковића, узраста од пет до 20 година, још су у неверици што ће се за само месец дана, уместо на небезбедној улици, играти на модерном и ограђеном игралишту.

– Не постоји човек  који не би позитивно одреаговао на сав труд и рад који су ова деца уложила како би добила адекватан простор за игру. Кад смо видели тај прилог на телевизији, одмах смо их посетили и уверили се да су сами урадили велики посао ископавши каскаду на тој падини. Радници „Зеленила” су свом директору рекли да ће, уколико не буде пара за радове, због ове деце, они све то урадити бесплатно. Ово је заиста фантастичан пример како деца могу да се изборе за своје циљеве, за игралиште на коме ће проводити слободно време, дружити се и бавити се спортом – рекао је за Беоинфо помоћник градоначелника Александар Шапић, који се са малим и вредним радницима већ договорио да кошаркашком утакмицом означе завршетак радова на новом терену.

Према речима Миодрага Пајовића, техничког координатора из ЈКП „Зеленило – Београд”, терен ће бити „пресвучен” меком подлогом од гуме, а око њега ће бити подигнута ограда висока четири метара. Осим равнања терена, радници ће, због великог нагиба, морати да саграде и четири потпорна зида.

– Ово су заиста феноменална и вредна деца и договорили смо се са њима да кад игралиште буде готово, они буду ти који ће га чувати и одржавати – рекао је Пајовић и додао да очекује да ће, у зависности од временских услова, радови бити завршени у наредних месец дана.

Осим модерног игралишта, град Београд ће им такође поставити и неколико реквизита за вежбање на отвореном, као и клупе за старије суграђане, који нису крили понос и задовољство што су се њихове младе комшије „латиле” мотике и одлучиле да школски распуст проведу радно.

Двадесетогодишњаци Петар Роквић, Бобан Срнић, Никола Пантелић и њихови другови заједно су понели највећи део терета. И данас, они су и буквално десна рука радницима „Градског зеленила”.  Копају, утоварују и слушају инструкције искусних.

– Цео живот смо се играли на улици, бежали од кола, а често су нам крали лопте. Осим терена у Основној школи „Владимир Роловић”, никада нисмо имали простор за игру и зато смо решили да направимо нешто за све нас. Нисмо веровали да ће нам било ко помоћи и ово је велики плус за наш град – рекао нам је Петар уз силно одборавање својих другара.

Сви они раде на истом циљу – да што пре заиграју кошарку, фудбал и одбојку на новом терену. У томе им помаже и петогодишњи Александар, који се овде игра и играјући помаже. Како нам је рекао, лопата је тешка, али је срећан што ће он и његови другари добити тако леп терен. И осмогодишњи Лазар Тодоровић и његова другарица Дубравка Рајић рекли су нам да им није свеједно кад се играју на улици, јер се догађа да ауто само пројури поред њих, често и у недозвољеном смеру.

То нам је потврдила и Татајана Верушевић, мајка десетогодишње Милице, која сваког дана такође помаже у изградњи терена.

– Кад сам видела шта су деца урадила, кренула сам у потрагу за медијима како би се дечји глас чуо и не могу вам рећи колико је нама родитељима драго што се град тако брзо одазвао и што су деци изашли у сусрет. Драго нам је што ће наша деца бити безбедна од саобраћаја, али и изолована од свих порока који данас постоје у нашем друштву – казала нам је ова мајка.